StoryEditor

Diétne opatrenia, ktoré vás cez Vianoce zachránia

22.12.2015, 04:00
Zdravie
Vianočné sviatky sú síce najšťastnejším obdobím v roku, no ak sa na to pozrieme diétnym očkom, zbadáme množstvo nástrah.

Počas roka snáď nie sú dni, ktoré by viac útočili na vašu postavu ako tie cez vianočné sviatky. Môžu na nás zanechať nepríjemné stopy v podobe tukových vankúšikov a pribúdajúcich kíl na váhe. Veď kto by neodolal sladkému vianočnému pečivu, vyprážanému kaprovi, zemiakovému šalátu a kalorickému alkoholu? Všade navôkol nás provokujú dobroty a svojou vôňou dodávajú vianočnej atmosfére dokonalý "šmrnc". Užiť si ich so všetkým, čo k tomu patrí, znamená pre mnohých niekoľko kilogramov navyše.

Hlavne nekombinovať


Chladničky praskajú vo švíkoch, stoly sa nám prehýbajú pod množstvom zákuskov a všakovakých dobrôt. Oči by najradšej zjedli všetko naraz. Preto si na tanier naložíme z každého trošku, pomiešame tak sladké so slaným a výsledkom je pokazený žalúdok. Nahradiť štedrú večeru zeleninovým šalátom? Pre mnohých to znie ako vtip. Pokojne ochutnajte z každej pochúťky, no buďte pri tom rozumnejší. Nemiešajte dve na tri. Radšej si dajte jedno na raňajky, druhé na obed a na večeru tretie. Mnohí majú tendenciu do seba hneď všetko natlačiť zo strachu, že im nič neostane. Sviatky predsa trvajú niekoľko dní, jedlo vám predsa neutečie.

Nekupujte viac, než potrebujete


Ak ste si už teraz istí, že nedokážete odolať všetkým dobrotám, vyskúšajte nasledovný tip, ktorý funguje na sto percent. Čo doma nemáte, to nezjete. Každý rok mnohí robia zbytočne veľa zákuskov a iných kalorických jedál, na ktorých si pochutnávajú ešte takmer celý január. Nerobte tentokrát priveľké zásoby jedla, ako píše bodyandsoul.com.au. Nakupujte tak, aby ste všetko priebežne spotrebovávali. Nazvyš môžete mať ovocie a zeleninu. Aspoň nimi zajete mlsné chute a prijmete menej kalórií.

Stačí prechádzka


Čaro Vianoc síce spočíva v príjemnom ničnerobení, to však neznamená, že budete sedieť na gauči. Spravte to tieto sviatky inak. Nemusíte hodiny cvičiť vo fitness centre, stačí, keď si dáte hodinovú prechádzku, ktorá vás osvieži a bez veľkej námahy pomôže spáliť kalórie. Sviatky si môžete vychutnať aj vonku. Skúste tak spraviť 24. decembra po večeri a rozbalení darčekov. Vnímajte to ticho vonku a užívajte si vianočnú atmosféru. Podľa osobného trénera Harley Pasternaka, ktorého klientkami bola Lady Gaga i Megan Fox, pomáha, ak zaparkujete aspoň tri ulice od miesta, kde máte naplánovanú rodinnú návštevu. Trochu sa aspoň prejdete. Taktiež odporúča obliecť si šaty či nohavice úzke v páse. Rýchlejšie zaplníte žalúdok a zjete toho podstatne menej.

Menším, no účinným trikom je dopriať svojmu žalúdku oddych. Doprajte mu cez sviatky malý pôst. Aspoň jeden deň zabudnite na sladké a mastné jedlá, dajte prednosť niečomu zdravšiemu a vynechajte večeru.

Poznáte svoje hranice?


Dôležité je vedieť, kedy už máte dosť. Mali by ste mať stanovené hranice, ktoré by ste nemali prekračovať len preto, lebo vám niečo dobre zavoňalo. Jedzte vtedy, ak potrebujete dodať energiu a radšej siahnite po menej kalorických pokrmoch. Primerané porcie a pitný režim. To je tajomstvo štíhlej línie. Vtedy by ani vianočné jedlá nemali byť pre vás pohromou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 02:55