StoryEditor

HZDS chce zákon proti alkoholizmu mládeže

13.12.2007, 10:57
Autor:
TASRTASR

Mládež do 17 rokov by mala mať zakázané piť alkohol na verejnosti aj v súkromí. Poslankyne ĽS-HZDS Katarína Tóthová a Ľudmila Mušková chcú novou právnou normou reagovať na množiaci sa počet prípadov pitia alkoholu mladými ľuďmi. Podľa nich nie je v poriadku, že zakázaný je len predaj alkoholických nápojov, kým samotná konzumácia nie je právne postihnuteľná.
Kontrolovať dodržiavanie zákona budú obce, ktoré budú aj udeľovať sankcie. V prípade, že popíjať bude maloletá osoba, obec udelí zákonnému zástupcovi pokutu do výšky 1000 korún. Mládež do 17 rokov si v takomto prípade vyslúži pokarhanie alebo aj zákaz vstupu do zariadení, kde sa podávajú alkoholické nápoje.
Predkladateľky novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov sa nazdávajú, že zvolená cesta nie je reštriktívna, ale má výchovno-preventívny charakter. Takýto prístup sa im zdá správny, lebo nie je puritánskym, ale reflektuje svetový trend. Tóthová za podstatné považuje, aby si mládež uvedomila, že pitím porušuje zákon.
Zo zákazu budú podľa Tóthovej vyňaté len symbolické prípitky pod dozorom rodičov alebo ich zástupcov". Mušková dodáva, že podstatná je zmena vnímania alkoholu u širokej verejnosti. Alkohol je u nás súčasťou kultúry, kým v krajinách západnej Európy je ten, kto si dá druhý pohárik takmer podozrivý z alkoholizmu," popisuje socio-kultúrne rozdiely vo vnímaní konzumácie omamných nápojov.
Novelu chcú poslankyne predložiť ešte tento rok, aby sa dostala na program januárovej schôdze. Tóthová predpokladá, že platná by mohla byť od polovice nasledujúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 22:54