StoryEditor

Top 7 najvhodnejších potravín na krásnu a zdravú pleť

24.11.2015, 13:45
Zdravie
To, čo jeme a pijeme, neovplyvňuje len našu hmotnosť či náladu, ale aj kvalitu pleti.

Napríklad červené víno pomáha chrániť pokožku pred poškodením slnkom. Pleti pomáha aj čokoláda s vysokým podielom kakaa, granátové jablko či zelený čaj, ako píše idnes.cz.

"Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, to, čo zjeme, nás veľmi ovplyvňuje. Ako našu psychiku, tak aj vzhľad. Pre pleť je tým najdôležitejším voda. A to nielen zvonku v podobe hydratačných krémov, ktoré na ňu nanášame, ale ako nápoj, ktorý pijeme," uviedla odborníčka na krásu Petra Řehořková z kliniky Petra Clinic a upozornila, že pleti rozhodne neprospieva stres, nedostatok spánku, nezdravé jedlo.

Podľa Řehořkovej sa napríklad na aknóznej pleti odrazí nadmiera sladkého jedla a niekedy sa problémy na tvári môžu objaviť aj po požití príliš koreneného alebo mastného pokrmu. "Pleti prospievajú potraviny, ktoré obsahujú hlavne vitamín C a E, ďalej tiež betakarotén, selén, zinok, draslík a omega-3 mastné kyseliny," vysvetlila Petra Řehořková a vymenovala, že medzi takéto potraviny patria akékoľvek ovocie a zelenina, napríklad repa alebo avokádo, celozrnné obilniny, orechy, semienka (tekvicové, slnečnicové, apod.), ryby, syr cottage, rakytník, hliva ustricová, mladý jačmeň alebo napríklad šípky.

"Najväčšími nepriateľmi zdravého vzhľadu pleti sú alkohol, káva, rafinovaný cukor, príliš soli, jednoduché sacharidy, údeniny, tučná strava a nasýtené tuky," varuje Řehořková.

Bobuľovité ovocie


Čučoriedky, jahody, maliny, černice a ďalšie lahodné bobuľovité ovocie sú veľmi bohaté na antioxidanty a fytoživiny, čo sú pre zdravie veľmi prospešné zlúčeniny. Tieto látky sú významné predovšetkým svojimi antioxidačnými účinkami, ďalej znižujú riziko aterosklerotických srdcových ochorení a ponúkajú antivírusové a antibakteriálne účinky. Bobuľovité ovocie je tiež extrémne bohaté na vitamín C, antioxidant, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, čím pomáha oddialiť príznaky predčasného starnutia, ako sú vrásky a zvädnutá pleť.

Zelený čaj


Antioxidanty v zelenom čaji pomáhajú organizmu bojovať s voľnými radikálmi zo znečisteného prostredia, zo stresu a z nevhodnej stravy. Všetky tieto faktory si vyberajú svoju daň nielen na celkovom zdraví organizmu, ale tiež prispievajú k rýchlejšiemu starnutiu pokožky. Zelený čaj je obzvlášť bohatý na katechíny, prírodné látky ľahko horkastej chuti, ktoré sú podľa mnohých vedeckých štúdií veľmi prospešné pre našu pleť aj zdravie. Medzi hlavné zdravotné účinky katechínov patrí znižovanie hladín zlého cholesterolu a naopak zvyšovanie hladín toho dobrého, ochrana črevnej mikroflóry, zrýchlenie metabolizmu, zlepšenie mozgových funkcií a podľa niektorých odborníkov môžu katechíny aj pomáhať pri boji s nádorovými ochoreniami. To už je dostatok dôvodov, prečo si každý deň dopriať šálku zeleného čaju.

Granátové jablká


Aj keď toto osviežujúce a lahodné ovocie u nás stále patrí medzi exotické a menej známe dobroty, pomaly si nachádza svojich priaznivcov. Tomuto ovocí je v poslednej dobe venovaná pozornosť zo strany vedcov a odborníkov, ktorí skúmajú jeho účinky na zdravie. Okrem mnohých pozitívnych účinkov na zdravie môžu granátové jablká pomôcť k žiarivej a mladistvej pleti. Sú totiž plné antioxidantov a vitamínov, ktoré spomaľujú proces starnutia buniek a prispievajú tak k mladistvo vyzerajúcej pleti. Ako bonus môžete granátové jablká vyskúšať pre ich afrodiziakálne účinky.

Rastlinné oleje, orechy a semienka


Extra panenský olivový olej, sezamový olej lisovaný za studena, ľanový olej a ďalšie rastlinné oleje, rovnako ako orechy a semienka, olivy a avokádo obsahujú vysoko kvalitné látky a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie našich buniek a sú predpokladom pre žiarivú a pevnú pleť. Dôležitý je tiež obsah fytosterolov, ktoré regulujú hladiny cholesterolu, vitamínu E a karotenoidov a polyfenolov, ktoré majú antioxidačné účinky.

Medzi najzdravšie oleje vôbec patrí extra panenský olivový olej, ktorý je niekedy tiež nazývaný elixírom mladosti a zdravia. Všetky vyššie zmienené oleje je vhodnejšie používať za studena, pretože varením sa mnoho ich výhod stráca. U olejov tiež platí, čím menej rafinované, tým lepšie.

Červené víno


Čomu vďačia Francúzky za mladistvý vzhľad? Možno aj červenému vínu. Okrem trieslovín a minerálnych látok obsahuje červené víno vo veľkom aj flavonoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Najznámejší je pritom resveratrol, ktorý vychytáva voľné radikály, ktoré sú príčinou starnutia buniek. Resveratrol je tiež veľmi cenený pre svoje protirakovinové schopnosti. Červené víno rovnako pomáha chrániť pleť pred poškodením od slnka, znižuje riziko cukrovky a chráni očnú sietnicu pred starnutím.

"V malej miere určite neškodí. Naopak. Červené víno aj horká čokoláda obsahujú veľké množstvo cenných látok, flavonoidov, ktoré v tele plnia funkciu antioxidantov. To znamená, že chráni bunky (a teda aj pleť) pred rýchlym starnutím. Majú teda pozitívny vplyv nielen na krásu, ale hlavne tiež na zdravie človeka. Ale nič sa nemá preháňať. Keď zjete tabuľku čokolády na posedenie a vypijete denne fľašu červeného vína, najskôr to príliš pozitívne pôsobiť nebude," vysvetľuje Petra Řehořková.

Horká čokoláda


Znie to až moc dobre na to, aby to bola pravda. Ale horká (pozor, naozaj len horká s vysokým podielom kakaa) čokoláda bola požehnaná vedou pre svoje unikátne a zdraviu prospešné vlastnosti. Táto niekoľko tisíc rokov stará lahôdka obsahuje veľké množstvo flavonoidov, ktoré fungujú ako veľmi účinné antioxidanty. Tie pôsobia priaznivo na pleť, obehový systém a neutralizujú molekuly kyslíka čiže voľné radikály, ktoré škodia bunkám.

Horká čokoláda navyše ochraňuje vaše srdce, znižuje riziko mŕtvice, znižuje krvný tlak a ako iste viete, zlepšuje náladu.

Listová a hlúbová zelenina


Kapusta, brokolica, karfiol, ružičkový kel, listový šalát a špenát vám dodajú viac živín a minimálne množstvo kalórií ako akákoľvek iná potravina. Okrem toho, že tieto druhy zeleniny sú extrémne zdravé, pôsobia proti rakovine a pomáhajú predísť srdcovým ochoreniam, obsahujú aj veľké množstvo látok, ktoré chránia bunkovú DNA pred poškodením.

Hlúbová zelenina navyše obsahuje síru, ktoré sa niekedy právom nazýva minerál krásy. Síra zaisťuje pevnosť a lesk vlasov a nechtov. Je veľmi dôležitá pre tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý je súčasťou väzivových a podporných tkanív.

Pleť potrebuje starostlivosť


"Naozaj dôležitá je aj pravidelná starostlivosť o pleť. Teda tri základné kroky: hydratácia, čistenie a výživa. Bez toho by žiadna pleť nevyzerala dlhodobo dobre. Raz za čas doprajte pleti peeling a regenerujúcu masku. Čo sa týka profesionálnej starostlivosti, aspoň raz za mesiac je dobré navštíviť odborníka, ktorý pleť dôkladne vyčistí," dodáva odborníčka na krásu Petra Řehořková.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:42