StoryEditor

Príznaky jesennej depresie, o ktorých ste nevedeli

18.09.2015, 05:00
Zdravie
Tohtoročné leto je nenávratne preč, svetla a tepla ubúda a na mnohé duše začína padať jesenná melanchólia.

Depresia sa môže niekedy prejavovať rôznymi spôsobmi. Až takými, o ktorých ste pravdepodobne ani len netušili. Pozrite sa na niektoré z nich.  

Nerozhodnosť


Niektorí ľudia, ktorých zasiahla depresia, majú problémy s úsudkom a rozhodovanie im robí značný problém. Nedokážu dobre spracovať informácie. Navyše, depresie spomaľujú schopnosť rozhodovať sa rýchlo.

Zlosť, nepriateľstvo


Hnev býva najsilnejšia emócia. Týka sa to prevažne mužov, ktorí si uvedomujú, že je niečo zlé, čo si kompenzujú tým, že ukážu, ako sú veľmi silní a schopní. Niekedy však zájdu priďaleko a sú podráždení až agresívni.

Nedostatočná koncentrácia


Ak trpíte depresiou, ste celkovo spomalení a neustále rozmýšľate o negatívnych veciach vo vašom svete. Koncentrácia na prácu a iné úlohy sa tak zhoršuje a vy máte problém sa na niečo sústrediť ako uvádza mind.org.uk.

Problémy s trávením a bolesti chrbta


Mnohí si často neuvedomujú, že zažívacie problémy a bolesti chrbta idú ruka v ruke s depresiou. K tomu sa môžu pridať aj bolesti hlavy. Títo ľudia majú problém so zápchou alebo hnačkou, čo dokáže otráviť každodenný život.

Zmena chuti jedál


Možno si to neuvedomujú, ale pacientom sa kvôli depresii úplne zmenia chute. Zdravý životný štýl tak zrazu ide bokom, strava, ktorú mávali doteraz pravidelne na tanieri, je takmer zo dňa na deň preč. Dostanú skôr chuť na sladké jedlá plné tukov a sacharidov. Preto často dochádza k zmene hmotnosti, kedy sa ručička na váhe posúva smerom nahor. Až šesťdesiatpäť percent pacientov s depresiou priznáva, že v chladnejších mesiacoch bývajú hladnejší ako inokedy. Je za tým zrejme biologická odpoveď na sezónny pokles serotonínu, ktorý je zodpovedný za dobrú náladu a pomáha zvládať pocit hladu.

Dostatok pohybu, relax, omega-3 mastné kyseliny zaradené v jedálničku, pozitívne myslenie a stretávanie sa s priateľmi. To všetko dokáže depresiu zničiť.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:35