Dajte si pozor na to, aby ste svoje novoročné predsavzatia plnili správne
StoryEditor

Plán, s ktorým pôjdu kilá dole omnoho ľahšie: Držte sa ho a výsledky uvidíte takmer okamžite

26.12.2022, 13:00
Zdravie

Prečo väčšina novoročných predsavzatí nevýjde? Či už je to slabá motivácia, alebo zle nastavený plán cvičenia a stravy. Prezradíme vám, ako zaistiť, aby ste nepoľavili a predsavzatie plnili s chuťou a radosťou. Ak sa do toho pustíte naplno, výsledky sa môžu dostaviť takmer okamžite.

Buďte realista

Jedným z najväčších problémov novoročných predsavzatí je, že môžu byť príliš nerealistické. Stanovenie cieľov je skvelý nápad, ale mali by ste sa uistiť, že sú realizovateľné a reálne. Pre príklad, cieľ odbehnúť dvadsať kilometrový maratón do konca februára, nie je dosiahnuteľný. Naopak, cieľ schudnúť päť kilogramov do konca februára, je dosiahnuteľný. Mali by ste myslieť na to, že musíte začať pomaly. Vytvoríte si tak základ kondície, ktorá je potrebná k tomu, aby ste si ciele mohli postupne zvyšovať a taktiež ich plniť.  

Intenzita cvičenia môže odradiť

Mali by ste myslieť na svoje predsavzatie ako na celoživotný záväzok k zdravšiemu životnému štýlu a vysnívanej postave. Preto je potrebné si dať pozor na intenzitu tréningu. Najlepšie je začať nízkou až strednou, pretože ľudia, ktorí cvičia pri vysokej intenzite, majú už čo to za sebou. Taktiež sa nemôžete pozerať na tých, ktorí cvičia päť či šesťkrát do týždňa. Na začiatok je totiž pre vás najvhodnejšie začať s tromi dňami, ktoré venujete tréningu. Taktiež počas voľných dní by ste nemali zostať nečinní. Môžete napríklad zájsť na prechádzku či si zacvičiť ľahšie kardio. Ako sa hovorí, menej je niekedy viac.

Ideálny rozvrh cvičenia

Samozrejme, pre každého je vhodný iný rozvrh cvičenia. Avšak, ak by ste potrebovali poradiť či nakopnúť, tento týždenný plán by mohol byť vhodný pre začiatok plnenia vášho novoročného predsavzatia.  

  • Pondelok: Celotelový kondičný tréning
  • Utorok: Aktivita s nízkou intenzitou (prechádzka, bicykel alebo plávanie)
  • Streda: Odpočinok
  • Štvrtok: Celotelový odporový tréning
  • Piatok: Aktivita s nízkou intenzitou (rýchla chôdza, beh alebo športová aktivita)
  • Sobota: Celotelový kondičný tréning
  • Nedeľa: Odpočinok

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:41