Dajte si pozor na to, aby ste svoje novoročné predsavzatia plnili správne
StoryEditor

Plán, s ktorým pôjdu kilá dole omnoho ľahšie: Držte sa ho a výsledky uvidíte takmer okamžite

26.12.2022, 13:00
Zdravie

Prečo väčšina novoročných predsavzatí nevýjde? Či už je to slabá motivácia, alebo zle nastavený plán cvičenia a stravy. Prezradíme vám, ako zaistiť, aby ste nepoľavili a predsavzatie plnili s chuťou a radosťou. Ak sa do toho pustíte naplno, výsledky sa môžu dostaviť takmer okamžite.

Buďte psychicky a fyzicky pripravený

Predtým, než sa pustíte do plnenia vášho novoročného predsavzatia, uistite sa, že ste fyzicky aj psychicky pripravení začať s chudnutím. Je veľmi dôležité, aby ste boli v týchto smeroch pripravení, pretože nie je nič horšie ako cvičenie s bolesťami chrbta či vnútornými problémami, alebo so zlým psychickým rozpoložením. Potom je totiž veľmi malá pravdepodobnosť, že cvičebný plán dodržíte. Uspieť môžete aj tak, že si v cvičení začnete dôverovať, pozitívne sa na svoju zmenu naladíte a prijmete povzbudenie či podporu od svojich najbližších.

image

Ukážková postava aj po 50-tke. Zuzana Vačková prezradila, ako sa dostala do formy

Vytvorte si plán

Ešte pred tým, ako sa pustíte do cvičenia, mali by ste si vytvoriť plán. Ak tak totiž neurobíte, s najväčšou pravdepodobnosťou zlyháte už po prvom týždni. Dôležité je, aby ste si stanovili, kedy budete cvičiť. Presne si určite dni a časy, ktoré sú pre vás vhodné a držte sa ich, aby ste aspoň pre začiatok cvičili každý týždeň takmer v rovnakom čase. Taktiež je potrebné, aby ste si určili, aký typ cvičenia budete robiť. Najlepšie je vybrať si to, čo vás bude baviť. Samozrejme, závisí to aj od toho či chcete chudnúť, alebo spevniť svalstvo. Ak neviete, čo je pre vás najvhodnejšie, skúste sa o tom s niekým poradiť.

Najlepšie sa cvičí s niekým

Najhoršie je, ak vás v plnení predsavzatia nemá kto podporiť. V tom vám môže pomôcť, ak si nájdete niekoho, kto ho bude plniť spoločne s vami. Zvýši to tak šancu na úspech a taktiež si užijete viac zábavy. Samozrejme, aby to fungovalo, musíte nájsť cvičenie, ktoré vyhovuje obom. Aj keď to môže byť výzva, stojí to za to, pretože partner na cvičenie vám poskytne podporný systém, pozitívnu skúsenosť a inšpiráciu. Ak napríklad príde chvíľa, že partner nebude mať chuť cvičiť, môžete byť jeho motiváciou, ktorú potrebuje a naopak.  

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:14