Ako často sa táto potravina nachádza vo vašom jedálničku?Profimedia
StoryEditor

Superpotravina, ktorá by vo vašom jedálničku chýbať nemala. Jej účinky vás ohromia

23.01.2022, 16:00
Zdravie
Názov tohto hruškovitého ovocia pochádza od juhoamerických Indiánov, ktorí z neho pálili smotanový likér. Patrí dokonca k jedným z mála plodín využívajúcich všetky časti, tzn. kôstku, šupku i dužinu.

Avokádo...

 - je vhodné na zníženie hmotnosti,

- pôsobí preventívne proti osteoporóze a artritíde,

- pomáha zabrániť zápche,

- podporuje činnosť mozgu,

- podporuje tvorbu červených krviniek,

-  má blahodarný účinok na pleť,

- avokádom proti rakovine. 

 

Avokádo sa zvykne označovať ako maslo, pretože v sebe má takmer 30% tuku. Pokiaľ sa ním nebudete prejedať, nehrozí vám však žiadne priberanie. Práve naopak, tuky zo zelenej plodiny dokážu v našom tele udržiavať nízku hladinu inzulínu a ten pomôže následne spaľovať tuk rýchlejšie. Na jeho blahodarné účinky sa upozorňuje azda zo všetkých strán – počnúc odborníkmi až po obyčajných ľudí.

 

Bohatý na vitamíny a minerály

Ovocie s najvyšším obsahom bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Nájdeme v ňom presne 11 druhov vitamínov, a to vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, D, E či K. Z minerálnych látok sú to fosfor, železo, magnézium, mangán, draslík, zinok, sodík a vápnik. Práve táto zdravá kombinácia z neho právoplatne urobila superpotravinu.

 

Viac magnézia ako banán

Je viac ako známe, že horčík pokladáme za minerál, ktorý znižuje krvný tlak. Je preto dobré ak si ráno dáme napríklad šumivé magnézium, prípadne zjeme potravinu s vysokým množstvom horčíka. Až doteraz v tomto smere kraľoval banán s 10% magnézia. Avokádo v sebe ukrýva až 14% prospešného minerálu a pri kombinácii s cesnakom, môžeme dokonca  získať vhodný doplnok k liekom na tlak.

Zbystriť svoju pozornosť by mali aj tí, ktorí často pracujú na počítači alebo sa nevedia odtrhnúť od svojho smartfónu. Avokádo totiž obsahuje luteín, ktorý chráni naše oči pred UV žiarením. Tieto pozitívne účinky pre náš zrak sú potvrdené už aj medzi odborníkmi.

image

Včely nám okrem medu dali ešte jeden dar. Dokáže bojovať proti alergiám či zápalom v tele

Avokádom na krajšiu pleť

Keďže vitamín E zvnútra stimuluje tkanivo a chráni ho pred voľnými radikálmi, avokádo tak môže mať pozitívne účinky aj na našu pleť. Veľký obsah omega mastných kyselín a vitamínov, ktoré podporujú tvorbu kolagénu spôsobujú, že avokádo je vhodné aj pri domácich procedúrach.

Mäkké plody avokáda sa dajú použiť na tvorbu pleťových či vlasových masiek. Stačí ho iba rozmixovať a pridať trochu olivového oleja. Pokožka vám spevnie, bude pôsobiť živšie a nakoniec zdravšie. Vlasy naopak zhustnú a budú lesklejšie,

Pri skrášľovacích procedúrach môžete použiť takisto šupku z avokáda. Stačí, ak ich priložíte na tvár stranou s dužinou a necháte pôsobiť 10-15 minút. Potom stačí už len relaxovať.

Mastná avokádová maska je zasa prospešná na suchšiu, šupinatú pleť. Po jej umytí zostane naša pleť výrazne hladšia a hebkejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 20:49