dreamstime
StoryEditor

Doprajte si denne aspoň jednu šálku kávy. Takéto benefity má pre vaše zdravie

12.07.2021, 07:00
Zdravie
Pokiaľ pijete kávu každý deň, vaše telo sa vám poďakuje. Tento lahodný nápoj je vynikajúcim prírodným liekom a má množstvo zdravotných výhod. Tu je niekoľko z nich:

Obsahuje neuveriteľné množstvo živín

Jedna šálka kávy je plná vitamínov B2 a B5, mangánu, draslíka aj horčíka. Vitamín B2 (riboflavín) hrá dôležitú úlohu pri telesnom raste, obnove červených krviniek a uvoľňovaní energie zo sacharidov. B5 je užitočný najmä pre pokožku a vlasy, chráni pred vysokou hladinou cholesterolu, vysokým krvným tlakom, aterosklerózou či srdcovými chorobami. Káva má vraj oveľa viac antioxidantov ako miska ovocia či zeleniny. 

Káva má množstvo zdravotných benefitov (ilu) Káva má množstvo zdravotných benefitov (ilu) unsplash.com

Znižuje riziko výskytu Alzheimerovej choroby či demencie

Alzheimerova choroba je najbežnejším neurodegeneratívnym ochorením a hlavnou príčinou demencie na celom svete. Tento stav zvyčajne postihuje ľudí starších ako 65 rokov, no môžete jej predísť. Napríklad tak, že sa budete zdravo stravovať, cvičiť alebo ... piť kávu. Niekoľko štúdií dokazuje, že konzumenti kávy majú až o 65 percent nižšie riziko vzniku Alzheimerovej choroby. 

Znižuje riziko vzniku Parkinsonovej choroby

Parkinsonova choroba je druhým najbežnejším neurodegeneratívnym ochorením hneď za Alzheimerovou chorobou. Aj jej sa však dá predísť, najmä vďaka zdravému životnému štýlu. Rôzne štúdie naznačujú, že konzumenti kávy majú oveľa nižšie riziko výskytu Parkinsonovej choroby, v rozmedzí od 32 až do 60 percent.

V horúcich letných dňoch si doprajte lahodnú ľadovú kávu (ilu) V horúcich letných dňoch si doprajte lahodnú ľadovú kávu (ilu) unsplash.com

Môže chrániť vašu pečeň

Vedeli ste, že ľudia, ktorí pijú štyri alebo viac šálok kávy denne, majú až výrazne nižšie riziko cirhózy pečene? Dokonca až o 80 percent. K tomu všetkému je ešte aj skvelým antidepresívom, tak prečo si ju s chuťou nedopriať každý deň?

Pomôže vám bojovať s depresiou

Verili by ste, že pitie kávy z vás môže urobiť šťastnejšieho človeka? Nuž, je to naozaj tak - ľudia, ktorí vypijú štyri a viac pohárov kávy denne, majú o 20 percent nižšie riziko vzniku depresie či o 53 percent nižšiu pravdepodobnosť, že spáchajú samovraždu. Ľudia, ktorí pijú kávu sú teda veľmi šťastní. 

Akú kávu obľubujete vy? Akú kávu obľubujete vy? unsplash.com

Znižuje riziko výskytu určitých typov rakoviny

Najmä rakoviny hrubého čreva a rakoviny pečene. Talianski vedci zistili, že konzumácia kávy znižuje riziko rakoviny pečene asi o 40 percent. Niektoré z výsledkov navyše naznačujú, že ľudia, ktorí vypijú tri šálky denne, môžu mať o 50 percent nižšie riziko výskytu rakoviny pečene. Pokiaľ si doprajete každé ráno šálku kávy, máte o 26 percent nižšiu pravdepodobnosť výskytu rakoviny hrubého čreva.

Znižuje riziko vzniku mŕtvice

Už jedna šálka denne znižuje riziko výskytu mŕtvice u žien. Ak vypijete viac než jednu šálku kávy, znížite riziko mŕtvice o 22 až 25 percent. To je dokonca o niekoľko desiatok vyššie percento, ako pri pití zeleného čaju. 

Káva je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná (ilu) Káva je nielen chutná, ale aj zdraviu prospešná (ilu) unsplash.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 02:33