Antioxidanty sú potrebné na chránenie organizmu pred voľnými radikálmi. Môžu pomôcť oddialiť, alebo dokonca zabrániť poškodeniu buniek v tele. Napomáhajú k dobrému zdraviu, pokiaľ ich človek konzumuje v dostatočnom množstve, chránia ho pred oxidačným stresom z potenciálne škodlivých voľných radikálov. V ktorých potravinách ich nájdeme najviac?
Avokádo
Brokolica
Brusnice
Cesnak
Černice
Červená repa
Červené hrozno
Čučoriedky
Fazuľa
Horká čokoláda
Hrozienka
Jahody
Maliny
Pekanové orechy
Ružičkový kel
Sezamové semienka
Sušené slivky
Špenát
Vlašské orechy
Zelený čaj
Zemiaky
Napríklad brokolica, rovnako ako iná tmavá listová zelenina je zdrojom výživných látok. Je bohatá na fenoly, čo je druh chemických látok produkovaných rastlinami, ktoré ich pomáhajú chrániť pred oxidačným stresom.
Horká čokoláda obsahuje vysoké množstvo antioxidantov. Samozrejme musí byť kvalitná a jej konzumovanie zahŕňa mnoho benefitov. Nižšie riziko srdcových chorôb, znížený výskyt zápalov, mensia šanca vysokého krvného tlaku, či podpora dobrého cholesterolu.
Vlašské orechy sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, nenasýtené tuchy a predstavujú výbornú desiatu. Vlašský orech sa radí na prvé miesto z hľadiska zdravia z kategórie orechov. Majú vysoký obsah polyfenolov. Zlúčeniny spolupracujú s antioxidantmi pri zabraňovaní vzniku oxidačného stredu a pomáhajú pri zápaloch, regulácii hmotnosti a pri prevencií rôznych chorôb.
Aj napriek tomu, že sú zemiaky plné sacharidov, obsahujú plno minerálov a vitamínov. Sladké zemiaky a fialové zemiaky obsahujú veľké množstvo antioxidantov.
Brusnice, černice, červené hrozno, čučoriedky, jahody a maliny sú extrémne bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny.