Pixabay
StoryEditor

Pomôže vám pri budovaní imunity, ale aj pri chudnutí. Táto zelenina je hotový ZÁZRAK!

03.03.2021, 11:00
Zdravie
Obľúbená je nielen pre typickú chuť, ale aj pre výživnú hodnotu. Obsahuje pomerne veľa vitamínu C. A navyše, môže sa pripravovať na rôzne spôsoby.

Zmierňuje problémy so srdcom
Vďaka nízkemu obsahu sodíka a tukov je vhodný pre ľudí s vysokým tlakom či aterosklerózou.

Pomáha pri poruchách obličiek
Je diuretikum, to znamená, že zbavuje telo prebytočnej vody z tkanív. Je vhodný nielen pri zlyhaní obličiek, ale aj pri artritíde, opuchoch či obličkových kameňoch.

Pre silné kosti
Nízky príjem vitamínu K bol spojený s vyšším rizikom zlomeniny kostí a osteoporózy. Spotreba vitamínu K môže zlepšiť zdravie kostí tým, že pôsobí ako modifikátor proteínov kostnej matrice, zlepšuje absorpciu vápnika a zabraňuje vylučovaniu vápnika v moči.

​Môže sa pripravovať na rôzne spôsoby

Karfiol je obľúbený nielen pre svoju typickú chuť, ale aj pre výživnú hodnotu. Obsahuje pomerne hodne vitamínu C, ktorý sa udržuje hlavne v surovom stave v šalátoch, ale krátkym varom sa neničí. Prítomné sú tiež vitamíny skupiny B, vitamín K a ďalšie. Karfiol je ľahko stráviteľná zelenina bohatá na vápnik, preto je veľmi vhodným jedlom aj pre deti. Zožltnutý alebo veľmi rozvitý karfiol spracujeme na polievku, do ktorej môžeme dať vyvariť aj mladé listy. Karfiol sa môže pripravovať na rôzne spôsoby: varený, vyprážaný, zapečený, s vajcami alebo pridávať do rôznych šalátov, aj konzervovať v octovom náleve.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 08:14