shutterstock.com
StoryEditor

Budujte si silnú imunitu potravinami. Táto je pre nás najprospešnejšia!

18.02.2021, 13:30
Zdravie
Hovorí sa, že čo je zdravé, nie je dobré, a čo nám chutí, to zasa zdraviu neprospieva. Ale to vôbec nemusí byť pravda!

Nenúťte sa do ničoho, čo by ste konzumovali s odporom, to je základné pravidlo, ktoré dodržiavajte.  Môžete sa však naučiť pripravovať pokrmy tak, aby lahodili ako vašim chuťovým pohárikom, ale aj potrebám tela.

Malé obmedzenia

Faktom zostáva, že ak nechcete, aby vaša imunita dostávala „na frak“, mali by ste sa v niečom obmedziť. Ide najviac o jednoduché cukry (ich spotrebu znížte – napríklad pitím sladených malinoviek), alkohol, údeniny a nezdravé tuky (hlavne sa vyvarujte palmovému a palmojadrovému tuku aj produktom, v ktorých sú obsiahnuté – polevy, krémy, nekvalitné „čokolády“, oblátkové náplne). Ale ani to nakoniec nemusí byť až taký problém, pretože takmer všetko už vieme nahradiť inými produktami. Zapamätajte si ale, že sa nemôžete prejedať! To veľmi zaťaží celý organizmus, a tým sa výkonnosť imunitného systému znižuje.

Sezónne poklady

Vhodné sú všetky druhy ovocia a zeleniny (nielen kvôli vysokému obsahu vitamínu C a vlákniny). K pravým pokladom, ktoré majú navyše práve teraz svoju hlavnú sezónu patria chren, kvasená kapusta, červená repa, jablká a orechy. Nešetrite cibuľou a cesnakom, ktoré ničia škodlivé vírusy a baktérie. Nezabúdajte ani na korenie – prakticky všetky druhy pôsobia antisepticky, uľahčujú trávenie, a tým prispievajú k dobrému stavu čriev. Imunita má rada aj strukoviny – nezostávajte však  len pri najpoužívanejších druhoch, doprajte si tiež menej bežné, napríklad cícer, červenú šošovicu. Do jedálnička zaraďte tiež vajcia, repkový či olivový olej a ryby.

Radšej kvalitne

Bezkonkurenčnými víťazmi v súťaži o podporu prirodzenej imunity sú fermentované potraviny: kyslá kapusta a ďalšie druhy kvasenej zeleniny, kyslé mliečne výrobky a podobne. Doprajte si aj iné produkty z mlieka, najmä syry, aj tie v boji proti infekciám pomáhajú. Rozhodne však stavte na kvalitu – radšej si doprajte menej tých naozaj dobrých výrobkov, ako naopak.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:36