shutterstock.com
StoryEditor

Vakcíny zachránili milióny ľudských životov. Aké sú benefity a riziká očkovania?

08.02.2021, 19:00
Zdravie
Autor:
Diabetikav
Vďaka vakcínam sme sa v histórii ľudstva zbavili alebo takmer zbavili mimoriadne nebezpečných infekčných chorôb.

Očkovanie je podľa Úradu verejného zdravotníctva najúčinnejšia prevencia proti vybraným infekčným ochoreniam. Zabraňuje vzniku vážnych zdravotných komplikácií a predchádza trvalému poškodeniu zdravia.
„Vďaka pravidelnému povinnému očkovaniu sa na Slovensku podarilo vyhubiť detskú obrnu a eliminovať také závažné infekcie ako záškrt a tetanus detí a mladistvých,“ uvádza Daša Račková, hovorkyňa úradu. Ak by sme podľa hovorkyne očkovanie nezaviedli, mali by sme vysoké počty chorých, ako aj úmrtí. Ich liečba by bola oveľa nákladnejšia, než je očkovanie.

Očkovanie bolo na Slovensku zavedené v 50. rokoch 20. storočia, odkedy sa do imunizačného programu zavádzali nové druhy očkovania. Od roku 1986 sa riadime jednotným Národným imunizačným programom. Aktuálne očkovanie plánuje, organizuje, koordinuje a kontroluje Úrad verejného zdravotníctva v spolupráci s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva v Slovenskej republike. Všetko o očkovaní si široká verejnosť nájde na webovej stránke ockovaniechrani.sk.

Rozlišujeme medzi povinným a dobrovoľným (odporúčaným) očkovaním:

POVINNÉ OČKOVANIE

Na Slovensku sa deti povinne očkujú proti 10 závažným infekčným ochoreniam. Tieto ochorenia môžu ohroziť zdravie detí a ani dnes ich nie je možné v niektorých prípadoch úspešne liečiť. Povinné očkovanie je dostupné pre všetky deti, je plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Deti sa očkujú v súlade s očkovacím kalendárom od tretieho mesiaca života.

ODPORÚČANÉ OČKOVANIE

Okrem povinného očkovania je na Slovensku zavedené aj odporúčané očkovanie – nielen pre deti, ale i pre rôzne skupiny populácie. Tento typ vakcinácie nie je nutné absolvovať, no ak ho lekár odporúča, má to svoje opodstatnenie. Odporúčané očkovanie nemusí byť plne hradené z verejného zdravotného poistenia, vakcíny môžu byť s doplatkom, respektíve ich hradí rodič dieťaťa.

Najčastejšie druhy odporúčaných očkovaní sú proti:

• chrípke
• vírusovej hepatitíde A
• meningokokovým ochoreniam
• ochoreniam spôsobeným ľudským papilomavírusom (HPV)
• kliešťovej encefalitíde
• rotavírusovým infekciám
• ovčím kiahňam

Ochorenia, proti ktorým sa na Slovensku povinne očkuje

Záškrt
Postihuje mandle, hrtan a hltan, vyznačuje sa častými srdcovými a neurologickými komplikáciami, najzávažnejšou formou je postihnutie hrtana, ktoré sa môže skončiť udusením v priebehu niekoľkých hodín.

Tetanus
Akútne infekčné ochorenie nervového systému, prejavuje sa kŕčmi žuvacieho svalstva, šijového svalstva a neskôr celého trupu pri plnom vedomí.

Čierny kašeľ
Vysoko infekčné ochorenie, postihuje dýchacie cesty a spôsobuje vážne záchvaty kašľa, môže spôsobiť infekcie uší, zápal priedušiek, zápal pľúc, poškodenie mozgu a dokonca smrť.

Detská obrna
Akútne vírusové ochorenie, postihuje nervový systém, väčšina infikovaných osôb prekoná infekciu bez klinických príznakov alebo ako chrípke podobné ochorenie. Keď však vírus zničí bunky centrálneho nervového systému, vzniká meningitída a asi u 1 percenta paralytická forma ochorenia, keď dochádza k obrnám najmä svalov končatín rôzneho rozsahu, ktoré sú nevyliečiteľné a trvalé.

Hemofilové invazívne nákazy
Baktéria spôsobuje predovšetkým hnisavý zápal mozgových blán, zápal hrtanovej príchlopky – akútny môže bez rýchleho lekárskeho zásahu spôsobiť náhle udusenie, zápal priedušiek, zápal pľúc a otravu. Ťažké formy infekcie zanechávajú až v 30 percentách chronické následky, najmä poškodenie sluchu a poškodenie mozgu.

Vírusová hepatitída B
Závažnosť žltačky typu B spočíva v tom, že najmä u malých detí prebieha nepoznane a často dlhé obdobie, prechádza do chronicity s možnosťou vzniku cirhózy pečene alebo rakoviny pečene.

Pneumokokové invazívne ochorenia
Pneumokoky vyvolávajú napríklad zápal mozgových blán, infekciu krvi, zápal stredného ucha, zápal pľúc i prinosových dutín.

Osýpky
Vysoko nákazlivé a najzávažnejšie vírusové ochorenie v detskom veku, závažnosť ochorenia spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému (zápal mozgu). Ochorenie má najproblematickejší priebeh u detí do troch rokov a u dospelých.

Mumps
Vírusové infekčné ochorenie, častou komplikáciou, najmä u adolescentov, je zápal semenníkov a nadsemenníkov, pričom po prekonaní zápalu môže s veľkou pravdepodobnosťou vzniknúť neplodnosť. U dospelých ide často o zápal mozgových blán, mozgu a pankreasu.

Ružienka
Vírusové infekčné ochorenie, pre tehotné ženy a ich nenarodené deti predstavuje veľké nebezpečenstvo – ak sa žena nakazí ružienkou v prvom trimestri, dieťa sa s veľkou pravdepodobnosťou narodí s postihnutím zraku, sluchu, poškodením mozgu, vrodenou srdcovou chybou alebo s duševným postihnutím. Tehotenstvo sa môže skončiť potratením plodu alebo narodením mŕtveho plodu.

BENEFITY OČKOVANIA

ochraňuje predovšetkým deti najmladšej vekovej skupiny, ktoré ohrozujú infekcie najviac a ich imunitný systém ešte nie je schopný ubrániť sa
vakcína – povzbudí imunitný systém dieťaťa, aby si vytvoril ochranné protilátky proti ochoreniu
podanie viacerých dávok vakcíny pomáha dosiahnuť dlhodobú ochranu pred ochoreniami
kvalita súčasných vakcín umožňuje podávať viaceré naraz, znížil sa počet vpichov i traumatizácia dieťaťa
očkovanie chráni aj tých, ktorí ho nemôžu podstúpiť, čím viac osôb je zaočkovaných, tým nižšia je šanca, že sa ochorenie bude šíriť
očkovanie nám umožňuje slobodne cestovať bez hrozby nákazy


RIZIKÁ OČKOVANIA

nežiaduce účinky po očkovaní môžu byť lokálne – bolesť, začervenanie, zatvrdnutie v mieste vpichu vakcíny, alebo celkové – zvýšená teplota, nechutenstvo, únava, nepokoj, vyskytujú asi u 10 percent detí, po niekoľkých dňoch pominú
zriedkavý nežiaduci účinok – kŕče, bolesti svalov, alergické dermatitídy sa vyskytnú u jedného dieťaťa zo stotisíc až milióna
závažný nežiaduci účinok – poruchy vedomia, zápal nervov, anafylaktický šok – sa vyskytne u menej ako jedného dieťaťa z milióna
ak sa u dieťaťa prejavia po očkovaní vážnejšie nežiaduce účinky, určí ďalší postup očkujúci lekár

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:26