shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás počas jesene atopický ekzém? Takto pleť ochránite a upokojíte

21.10.2020, 16:00
Zdravie
Autor:
idnes. cz
Teplotné výkyvy, chlad aj potenie. Premenlivosť jesenného počasia koži nesvedčí, môže zareagovať napríklad aj atopickým ekzémom - buď sa súčasný stav počasím ešte zhorší, alebo sa na pokožke objaví úplne prvýkrát. Dá sa ekzému nejako zabrániť a možno jeho prejavy zmierniť?

Kožné prejavy atopického ekzému jesenné počasie spravidla zhoršuje. Koža atopika sa v tomto ročnom období stáva suchšia, podráždenejšia, má porušenú kožnú bariéru a produkuje menej mazu. Na druhej strane by však bolo chybou domnievať sa, že atopický ekzém spôsobuje iba počasie, píše idnes.cz.

Kožný problém na celý život
"Vždy ide o kombináciu klimatických, imunologických, vrodených, biochemických, vaskulárnych a psychologických mechanizmov," uvádza Katarína Třísková, korektívna dermatologička z MEDICOM Clinic a dodáva, že predovšetkým genetika zohráva u atopického ekzému kľúčovú úlohu: "Približne u 2/3 postihnutých zisťujeme, že niekto z rodiny už s týmto kožným ochorením skúsenosť mal."

Atopický ekzém sa delí na tri základné formy: dojčenskú, detskú a dospelú. Podľa Petry Trojanovej, korektívnej dermatologičky značky Skins, niekto počas života plynule prejde všetkými štádiami, u niekoho sa však ekzém objaví až v dospelosti.

"Prejavy atopického ekzému sa s vekom zvyčajne zmierňujú, niekedy dokonca zmizne úplne. Avšak je nutné počítať s tým, že náchylnosť k nemu už človeku zostane na celý život, " dodáva lekárka.

Pozor na alergény, dym i hodváb
Bohužiaľ existuje niekoľko faktorov, ktoré dokážu atopický ekzém vyprovokovať alebo ho ešte zhoršiť. "K provokatívnym činiteľom patrí inhalácia, teda vdychovanie alergénov - predovšetkým prach z kobercov, matracov a záclon alebo prach zo zvieracej srsti. Taktiež perie, roztoče, peľ a zafajčené prostredie sú častými alergénmi," tvrdí Petra Trojanová.

Spúšťacím faktorom atopického ekzému sa podľa nej môžu stať aj potravinové alergény: kravské mlieko, morské ryby, orechy, mak, vaječný bielok, citrusové plody, aromatické ovocie, škorica, horčica, droždie alebo napríklad pšeničná múka. "Snažte sa preto vypozorovať, ktoré z potravín vo vašom prípade ekzém zhoršujú a skúste ich z jedálneho lístka vylúčiť," odporúča.

Podľa dermatologičky Kataríny Trieskovej potom okrem vyššie uvedeného vadí aj obyčajné trenie pokožky o hrubú bielizeň, kontakt s vlnenou látkou, silónom či hodvábom. A nakoniec vraj pleti so sklonmi k atopii neprospeje ani časté a dlhé umývanie alebo používanie klasických mydiel, pobyt vo vlhkom prostredí a akékoľvek mechanické dráždenie kože.

Rozpoznať, že sa jedná o atopický ekzém nie je podľa slov odborníčky vždy jednoduché. Pomerne ľahko si ho totiž môžete pomýliť napríklad s obyčajnou "žihľavkou" alebo so zlou reakciou na niektoré jedlo či kozmetiku.

Ako prejavy zmierniť
Ponúka sa otázka, ako citlivú pleť so sklonmi k atopickému ekzému upokojiť, čím ju pravidelne ošetrovať. Podľa kožných lekárov je základom úspechu vylúčiť všetko, čo ekzém môže vyprovokovať a pokožku veľmi často premazávať. Pokožka sa tým upokojí, svrbenie sa utlmí a klesne potreba škrabania, ktoré stav ekzému ešte zhoršuje.

Najčastejšie používanými prípravkami u ľudí s pleťou náchylnou k ekzému sú tie neutrálne – indiferentné, v každom prípade ale môžete k domácemu premazaniu kože využiť napríklad aj nesolenú bravčovú masť. "Keď sa ekzém zhorší, k upokojeniu sa používajú lokálne tzv. imunomodulancia alebo kortikoidy. Aby sme utlmili svrbenie, ktoré ekzém spravidla sprevádza, používame niekedy antihistaminiká, "vymenúva Katarína Třísková.

 "Vzhľadom k nespočetným faktorom, ktoré sa dajú označiť za príčinu tvorby atopického ekzému, sa však v liečbe uplatňujú dokonca aj také liečebné metódy, k akým patrí fototerapia, balneoterapia (liečebný kúpeľ) či psychoterapia," dopĺňa na záver dermatologička Trojanová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:36