shutterstock.com
StoryEditor

Zima dáva našej pokožke poriadne zabrať. Takto si ju udržíte zdravú a krásnu

04.02.2020, 16:00
Krása a móda
Ako nevpustiť mráz a zimu pod kožu?

Aký si kúpiť krém?
Vonku na ňu útočí mráz a vietor, vnútri ju zase vysúša teplo z ústredného kúrenia či klimatizácie. Extrémne rozdiely teplôt pokožku namáhajú a vysušujú, preto by sme mali v chladnom období používať namiesto ľahkých hydratačných emulzií a krémov skôr mastnejšie, hutnejšie a výživnejšie prípravky s obsahom vitamínov A, D, E.
Pozor na kúpeľ!
Ak milujete horúci kúpeľ, vedzte, že v zime by sme to s ním nemali preháňať. Mali by sme si ho dopriať maximálne dva razy týždenne a voda by nemala byť príliš horúca. Dobrou pomôckou sú rôzne olejové prísady, ktoré sú určené buď na priame natieranie na pokožku, alebo sa môžu pridať do kúpeľa. Ich hlavnou súčasťou býva parafínový olej, ktorý po kúpeli zostáva na koži rozprestretý ako tenký zvláčňujúci povlak a zabraňuje jej nadmernému vysušovaniu.
Kedy ísť k lekárovi?
Ak sa nám koža vysúša len na niektorých miestach (napríklad na rukách) a dočasne, stačia na jej ošetrenie krémy z drogérie. Ak je vysušenie trvalé, koža sa zapaľuje, páli, svrbí, prípadne sa šúpe, je najvyšší čas ísť k dermatológovi. Dôležité je tiež dodržiavanie pitného režimu a vyvážená strava. Keďže v zime je menej pestrá ako v iných ročných obdobiach, je vhodné siahnuť aj po vitamínových doplnkoch bohatých najmä na minerály a zinok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 03:54