shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás vysoký cholesterol? Pomôžte si týmito krokmi

25.08.2020, 10:05
Zdravie
Niekedy stačí urobiť iba pár malých zmien a vášmu organizmu to môže priam až zázračne pomôcť vyliečiť sa a dať sa opäť do „normálu“.

1. Pridajte omega-3 mastné kyseliny
Tieto nenasýtené mastné kyseliny brzdia produkciu LDL cholesterolu a zároveň podporujú zdravý HDL cholesterol. Okrem toho vyhladzujú cievne steny a zabraňujú ich upchávaniu. Zaraďte aspoň raz do týždňa do jedálnička 200 gramov morských rýb (losos, makrela), ktoré dokážu telo dostatočne zásobiť potrebnými mastnými kyselinami.

2. Doprajte si čokoládu
Flavonoidy obsiahnuté v kakau zabraňujú ukladaniu nezdravého LDL cholesterolu v tele. Dôležité je vedieť, že 40 g tmavej čokolády denne na tento efekt bohato stačí. Čokoláda však musí mať aspoň 70 % kakaa. V mliečnej čokoláde je podiel flavonoidov podstatne nižší a v bielej nie sú prakticky žiadne.

3. Častejšie sa hýbte
Už ľahký pohyb rozprúdi po 30 minútach v tele enzýmy, ktoré štiepia tuky a zároveň zvyšujú hladinu HDL cholesterolu. Aby sa hodnoty krvných testov zlepšili natrvalo, mali by ste aspoň trikrát do týždňa po 30 minút absolvovať aeróbnu fyzickú aktivitu. Napríklad jazdu na bicykli, džoging alebo plávanie. Ak sa pri trénovaní zapotíte, ale zároveň sa pri ňom dobre cítite, ste na najlepšej ceste.

4. Dajte si hrach
Rovnako ako iné strukoviny, aj hrach obsahuje vysoké množstvo saponínov. Tieto látky na seba viažu škodlivý cholesterol v črevách a zabraňujú tomu, aby sa dostal do krvného obehu. Ideálne je zjesť denne 130 gramov hrachu, šošovice alebo fazule. Tým hladinu cholesterolu udržíme v optimálnych hodnotách. No pozor – ľudia trpiaci dnou musia strukoviny zo svojho jedálnička vynechať, pretože obsahujú puríny, ktoré môžu následne vyvolať bolestivé záchvaty.

5. Hryzte jablká
Pektíny, ktoré predstavujú určitý druh vlákniny, na seba viažu žlčové kyseliny, a tým ich dostávajú mimo látkovej výmeny. To vedie k tomu, že sa pečeň začína regenerovať a žlčové kyseliny odvádzajú z krvi LDL cholesterol. Podľa jednej americkej štúdie sa hodnoty LDL za šesť mesiacov znížia o 23 %, ak budete denne jesť 73 gramov sušených jabĺk. Zároveň sa o 4 % zvýši množstvo HDL. Samozrejme, aj čerstvé jablká obsahujú pektíny, ale aby ste dosiahli podobný efekt, museli by ste ich denne skonzumovať asi šesť.

6. Naučte sa používať medvedí cesnak
Listy tejto rastliny obsahujú účinnú látku so sírnou zložkou. Táto látka sa mení na alicín, ktorý znižuje produkciu cholesterolu v pečeni. Konzumáciou medvedieho cesnaku teda chránite svoje cievy. Voľne rastúci medvedí cesnak sa dosť podobá jedovatým konvalinkám, tak si dávajte pozor, čo zbierate.

7. Vyskúšajte hlinu
Najjemnejšie čiastočky liečivej hliny (zelený íl) majú porézny povrch, a preto môžu do seba natiahnuť cholesterol z potravy ako hubka a odviesť ho z tela von. Podobným spôsobom dokáže naviazať aj choroboplodné zárodky a plesne v črevách. Čím je liečivá hlina jemnejšia, tým lepšie dokáže absorbovať tuky. Užívajte denne dve polievkové lyžice ku každému hlavnému jedlu. Je však nutné, aby ste zvýšili pitný režim aspoň o dva litre neperlivej vody. Predídete tak možným problémom so zápchou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:34