shutterstock.com
StoryEditor

Kto povedal, že chutné jedlá musia byť iba nezdravé? Skúste tieto recepty

01.06.2020, 15:00
Zdravie
Ak hľadáte chutné recepty, ktoré zasýtia, ale budete ich jesť bez výčitiek, našli sme ich za vás.

Avokádový puding

Potrebujeme:
1 avokádo
1 banán
1,5 PL smotany na šľahanie
1 PL medu
1 PL kokosového oleja
2 PL kakaa
ovocie podľa chuti

Postup:
Olúpané avokádo spolu s banánom nakrájame na menšie kúsky, vložíme do mixéra a pridáme kokosový olej, smotanu na šľahanie, med a kakao. Mixujeme do hladkej zmesi, prelejeme do misiek, ozdobíme ovocím a podávame.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pestrý jídelníček (@pestryjidelnicek.cz),

Sladké pokušenie z červenej fazule

Potrebujeme:
2 plechovky červenej fazule
3 vajcia
4 PL trstinového cukru
6 PL kokosového oleja
4 PL kakaa
1 ČL mletej škorice
1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva
štipku soli
mandle alebo horúce ovocie

Postup:
Fazule prepláchneme vodou, precedíme a necháme odkvapkať. V miske zmiešame kakao, prášok do pečiva, mletú škoricu a štipku soli. Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia, kokosový olej a cukor na jemnú zmes, do ktorej pridáme červenú fazuľu, a ešte raz všetko poriadne zmixujeme do hladkej konzistencie. Nakoniec prisypeme kakaovú zmes a vareškou premiešame. Zmes vylejeme do vopred vymastenej formy, posypeme mandľami a pečieme 45 minút pri teplote 200 °C . Koláč môžeme podávať aj s horúcim ovocím.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdravé recepty | Food Blogger (@chudnemjedlom),

Cuketové špagety

Potrebujeme:
1 väčšiu cuketu
1 strúčik cesnaku
1 ČL olivového oleja
korenie
soľ
parmezán

Omáčka:
250 g hovädzieho mletého mäsa
250 g paradajkového pretlaku
1 ks cibule
3 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
soľ
čierne mleté korenie

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Christine Young (@christineyoungfitness),

Postup:
Cuketu si umyjeme a postrúhame na strúhadle, ktoré nám vytvorí dlhšie rezance, vložíme ich do sitka, štipkou soli posolíme a necháme odkvapkať. Na panvicu dáme olivový olej, orestujeme pretlačený cesnak a pridáme cuketové špagety, ktoré miešame do ich zmäknutia.
Omáčku si pripravíme následne: nakrájanú cibuľu orestujeme na olivovom oleji do zlatista, pridáme hovädzie mleté mäso, paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, mleté čierne korenie a soľ. Podávame posypané parmezánom a môžeme dozdobiť napríklad bazalkovými lístkami.

Pečené bataty s tekvicovým krémom

Potrebujeme:
1 kg sladkých zemiakov
200 g kuskusu
200 g tekvice
20 g masla
soľ, vodu, smotanu na varenie

Postup:
Bataty si očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Tie vložíme na spodok zapekacej formy. Kuskus si uvaríme podľa návodu a po jeho dovarení vrstvíme na zemiakové kocky v zapekacej forme. Zľahka premiešame a pečieme 45 minút pri 190 °C.
Tekvicu nakrájame na kocky, podlejeme vodou, posolíme a varíme. Uvarenú tekvicu vložíme do mixéra, prilejeme smotanu na varenie a mixujeme, až kým nám nevznikne kaša.
Zapečené bataty spolu s kuskusom podávame s tekvicovým pyré. Pri podávaní môžeme tanier dozdobiť rôznymi semiačkami. Pre výraznejšiu chuť môžete pridať na bataty pred pečením feta syr a až potom vrstviť kuskus.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Majda & Panda (@hungrypanda.cz),

Pizza s karfiolovým základom

Potrebujeme:
1 väčší karfiol
1 ks vajcia
150 g strúhanej mozzarelly
soľ
korenie podľa chuti
100 g šunky
paradajkovú pastu
2 paradajky

Postup:
Karfiol nakrájame na malé kúsky a na troche oleja ho chvíľku opečieme. Utierkou ho poriadne vysušíme a v miske ho zmiešame s vajíčkom, 50 gramami strúhanej mozzarelly a trochou soli. Cesto vlejeme do okrúhlej formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie, a dáme piecť na 15 minút pri teplote 220 °C. Vyberieme a potrieme paradajkovou pastou, naukladáme plátky šunky, posypeme zvyšnou mozzarellou a na vrch poukladáme kolieska paradajok. Dochutíme korením a dopekáme ešte 8 minút.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Natália Spišiaková (@zdravienatanieri),

Tvarohová nátierka s bryndzou

Potrebujeme:
250 g jemného hrudkovitého tvarohu
100 g taveného syru
125 g bryndze
Cesnak, soľ a čierne mleté korenie

Postup:
Tvaroh, tavený syr a bryndzu v miske poriadne premiešame, podľa chuti pridáme pretlačený cesnak, soľ a mleté čierne korenie. S ponorným mixérom rozmixujeme, ale nie úplne do hladka. Nátierku podávame s celozrnným chlebom a nasekanou pažítkou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adriana (@adriana_chvalova),

Cottage cheese a praženica

Potrebujeme:
250 g bieleho cottagge syru
4 ks vajíčok
125 g masla
soľ, mleté čierne korenie
pažítku

Postup:
Praženicu zo 4 vajíčok si urobíme na masle, dochutíme čiernym mletím korením a dosolíme podľa chuti. K vychladenej praženici primiešame cottage syr, nasekanú pažítku a premiešame.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. november 2024 22:35