StoryEditor

Opäť máte prejedené brucho? Tipy, po ktorých sa vám okamžite uľaví

04.05.2020, 13:00
Zdravie
Opäť ste neodolali veľkej porcii vyprážaného syra s hranolkami a obed ste zakončili sladkým dezertom?

Každý občas uletí a dopraje si viac, ako je zdravé. Ak sa raz za čas objaví na vašom tanieri väčšia porcia jedla, nemusíte mať výčitky svedomia. Telo vám to odpustí. Otázkou ostáva, ako na to zareaguje brucho. Byť prejedení nie je práve najpríjemnejší pocit. Cítite sa plní, od nevoľnosti nemáte ďaleko a najradšej by ste sa ani len nepohli. Ako túto situáciu zachrániť a zmierniť príznaky prejedenia?

V žiadnom prípade si nelíhajte


Po tom, čo si doprajete výdatný obed, zatúžite po chvíľkovom odpočinku. Počas konzumácie vaše telo prijme množstvo glukózy, ktorá sa postupne vstrebe do krvi. Po tomto procese začne doslova vypínať mozgové bunky. Preto ste po dobrom obede ospalí a najradšej by ste si dali hneď šlofíka. V skutočnosti to však nie je práve najlepší nápad, ako sa uvádza na webmd.com. Ležiaca poloha nie je vhodná pre trávenie. Žalúdočné šťavy tak nemôžu vykonávať funkciu správne, ako by mali, jedlo nebude dôkladne strávené a výsledkom môžu byť žalúdočné problémy, ktoré potrvajú dlhšie, ako by ste čakali. Mali by ste byť vo zvislej polohe, v ktorej bude žalúdok pracovať tak ako má. Rýchlejšie sa tak zbavíte preplneného pocitu žalúdka a budete sa cítiť o poznanie lepšie.

Pomôžu bublinky


Bublinkový nápoj je osvedčený, ak ste prejedený. Pozor však na jeho množstvo. Myslite na to, že žalúdok je už aj tak dosť roztiahnutý, tak mu nepridávajte ešte z tohto nápoja. Bohato postačia dva logy. Tak dostanete do seba vodu na zriedenie potravy a oxid uhličitý, ktorý zase pomôže lepšiemu tráveniu.

Stavte na sódu bikarbónu


Ďalší účinný pomocník, po ktorom sa vám ihneď uľaví. Mnoho ľudí nedá dopustiť na sódu bikarbónu, ktorá po zmiešaní s vodou pôsobí ako domáca úľava na prepchatý žalúdok. Taktiež tu platí pravidlo ako pri bublinkových nápojoch - nepreháňajte to s jej množstvom. Ak chcete, aby bol recept účinnejší, pridajte trochu octu. Pohár s vodou, sódou a octom vylejte do seba. Aj keď to nie je práve najchutnejší nápoj, žalúdok sa vám za to poďakujem

Ovocie na rýchle trávenie


Môžete siahnuť aj po citrónovej či limetkovej šťave. Stačí ju zmiešať s trochou vody. Ide o skvelý spôsob, ako do seba dostať kyslý vitamín.  Na trávenie je skvelý aj ananás, ktorý obsahuje enzým bromelín, ktorý napomáha rozkladaniu zložiek potravy. V prípade, ak nemáte po ruke exotický plod, postačí vám aj jablko. Vďaka obsahu pektínu vám rýchlo pretrávi.

Mimoriadne účinný je horúci vývar, ktorý prečistí a upokojí črevá. A čo tak digestív? Aj naň sa môžete spoľahnúť, podporuje tvorbu pepsínu a činnosť žlčníka a slinivky.

Nabudúce si radšej dajte pozor. Keď už neodoláte väčšej porcii jedla, aspoň ho do seba rýchlo nehádžte. Radšej ho zjedzte postupne a pomaly alebo si ho rozdeľte na menšie porcie počas dňa, keď si ho už neviete odpustiť. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:21