shutterstock.com
StoryEditor

Zákerné ochorenie, ktorého prevenciu veľa žien ignoruje. Ako sa dá zničiť rakovina krčka maternice?

10.03.2020, 15:23
Zdravie
„Nesmieme pripustiť, aby akákoľvek žena na svete zomrela na ochorenie, ktorému je možné vhodnou prevenciou predísť alebo ho úplne vyliečiť,“ vyhlásil nedávno riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie.

Zdôraznil, že momentálne máme k dispozícii všetko, čo je potrebné na to, aby sa rakovina krčka maternice vyskytovala len v knihách o histórii. K úplnému vymiznutiu rakoviny krčka maternice má však zatiaľ najlepšie našliapnuté iba Austrália, kde by sa v horizonte najbližších 20 rokov malo podariť túto hrozbu úplne eliminovať. Reálne je to však aj v ďalších krajinách. Dosiahnuť sa to dá vďaka dobre nastaveným a vzájomne sa dopĺňajúcim očkovacím a screeningovým programom, ktoré fungujú v Austrálii a v súčasnosti sa pomaly rozbiehajú aj u nás.

Prevencia na prvom mieste
Vráťme sa však späť na začiatok. Čo spôsobuje rakovinu krčka maternice a aké má toto ochorenie dôsledky? Za všetko môže ľudský papilomavírus (HPV), s ktorým sa počas života stretne až 80 % ľudí. Vo väčšine prípadov sa s infekciou, ktorú vírus spôsobuje, dokáže náš imunitný systém vyrovnať, ale ak sa tak nestane, môže dôjsť mimo iného aj k rozvoju rakoviny krčka maternice. Aj keď sa darí zachytiť čoraz viac predrakovinových zmien na krčku maternice a predísť tak rozvoju na rakovinu, úmrtnosť na toto ochorenie je stále vysoká. Táto skutočnosť je o to horšia, že vzniku rakoviny krčka maternice sa dá takmer na 100 % predísť správnou prevenciou.

Dva kroky k úspechu
Akoby taká správna prevencia mala vyzerať? V prvom rade ide o očkovanie. Najvyšší efekt sa dá dosiahnuť, ak sa očkujú mladí ľudia ešte pred začatím sexuálneho života, teda skôr, než sa s HPV môžu stretnúť. Očkovanie počas sexuálneho života však tiež prináša výrazné zníženie rizika rakoviny krčka maternice. Odborníci dokonca odporúčajú aj vakcináciu po konizácii (ošetrenia predrakovinových štádií na krčku). V druhom rade je dôležitý screening, vďaka ktorému sa dá zachytiť ochorenie v skorých štádiách, keď je dobre liečiteľné.

Skoré odhalenie
Screening karcinómu krčka maternice je systém, pomocou ktorého sa dá zachytiť ochorenie v ranej fáze. Na to sa využíva ster z krčka maternice (cytológia) a HPV DNA testy. Prax je zatiaľ taká, že vám v rámci preventívnej gynekologickej prehliadky váš lekár zadarmo vykoná cytológiu, a keď niečo nie je v poriadku, nasleduje overenie výsledkov pomocou moderných HPV DNA testov. Existujú však aj prípady, keď cytológia zlyhá a žena ochorie na rakovinu krčka maternice, aj keď pravidelne chodí na prehliadky ku gynekológovi. Niektoré štúdie dokonca uvádzajú, že cytológia bola pravidelne vykonávaná u štvrtiny chorých. HPV test oproti tomu zachytí aj nepatrné odchýlky.

Zlepšená metóda
Odborníci teda navrhujú nový postup, akým sa prítomnosť vírusu HPV vyšetruje. Ako prvý by sa mal vykonať HPV test a až potom cytológia. Vďaka analýze DNA zo steru krčka maternice je totiž možné zistiť prítomnosť infekcie HPV oveľa skôr, než sa objavia prednádorové zmeny. Ak sa dozviete včas, že vám hrozí riziko ochorenia, budete pod dôkladnou kontrolou. Ak test potvrdí, že infekcia HPV nie je vo vašom organizme prítomná, budete vedieť, že riziko nádoru spojeného s HPV infekciou je minimálne, a to dokonca v horizonte niekoľkých rokov. Paradoxne je však veľká citlivosť testov jedným z dôvodov, prečo k obráteniu postupu screeningového vyšetrenia zatiaľ ešte nedošlo. HPV test totiž dokáže „čosi“ odhaliť aj u zdravých žien, u ktorých následne závažnosť nálezu potvrdí cytológia, a na to sa ešte gynekológovia musia pripraviť. Je nutné tiež zaviesť do praxe nový protokol a zaistiť jeho oporu v legislatíve, čo bude isto ešte nejaký čas trvať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:10