shutterstock.com
StoryEditor

Všetko, čo vás zaujíma o menštruácii. Odpovedá gynekologička

07.02.2020, 15:00
Zdravie
Aké pravidlá by sme mali dodržiavať pri intímnej hygiene a dokážeme nejako zmierniť alebo oddialiť menštruačné bolesti? Odpovedá odborníčka.

Katarína Rašlová, gynekologička

Môžu antikoncepčné tabletky spôsobiť neplodnosť?

Toto je veľmi častý mýtus. Dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie neovplyvňuje plodnosť ženy. Viaceré štúdie preukázali, že možnosť otehotnenia do 12 mesiacov od vysadenia antikoncepcie je zhruba 80 %. To znamená, že rovnaká ako u žien, ktoré takúto formu antikoncepcie neužívali.

Aké zásady intímnej hygieny by sme mali dodržiavať?

Hygiena je základ a prevencia zároveň. Tu platí pravidlo, čím jednoduchšie, tým lepšie. Najlepšiu službu vám spraví obyčajná čistá voda, prípadne prípravok určený na intímnu hygienu s pH 5,5.

Dokážeme ovplyvniť PMS?

Každá žena trpí viac či menej na nejaké ťažkosti v súvislosti s hormonálnymi zmenami pred menštruáciou, nazývané aj PMS. Tak, ako každá žena inak reaguje na liečbu. Preto nie je jednoduché povedať uniformne, „ako na to“. Ak by som to mala zhrnúť, odporučila by som ženám, ktoré majú nepríjemné príznaky, aby upravili svoju životosprávu. Jesť pravidelne, vyhýbať sa prázdnym kalóriám, znížiť príjem mliečnych výrobkov a soli. Naopak, jesť zeleninu a ovocie, dostatok vlákniny a zvýšiť príjem magnézia. Je vhodné vynechať kávu, prestať fajčiť a zaradiť aktívny pohyb do svojich „povinností“. Keď sa chce, určite to ide a výsledok vás milo prekvapí.

Dokážeme nejako zmierniť menštruačné bolesti?

Áno, samozrejme. Opäť to však nie je jednoduché. Bolesti v podbrušku počas menštruácie idú ruka v ruke aj s mnohými ďalšími nepríjemnosťami ako nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy, závraty, nervozita a iné. Je dôležitý individuálny a komplexný prístup, vylúčenie chronických zápalov a ochorení. Je nutné dôkladné vyšetrenie pacientky skôr, ako odporučíme lieky proti bolesti.

Počas leta si ženy zvyknú tabletkami oddialiť menštruáciu. Je to podľa vás vhodné?

Oddialenie menštruácie hormonálnymi tabletkami v čase leta nie je problém. Všetky hormonálne tabletky totiž predpisuje lekár, ktorý pozná zdravotný stav svojej pacientky. Ak nie sú vhodné vzhľadom na jej zdravotný stav, tak ich nepredpíše. Problém môže nastať, ak si ich pacientky nasadia samy, keď im tabletky zoženie kamarátka.

Medzi ženami kolujú názory, že nástup menštruácie môžeme oddialiť konzumáciou kyslých jedál alebo nápojov. Čo si o tom myslíte?

V gynekológii robím 20 rokov a skúsenosti, že by fungoval tento osvedčený recept, zatiaľ nemám. Ak by to tak bolo, pacientky by rozhodne nevolili oddialenie menštruácie formou hormonálnych tabletiek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 04:08