shutterstock
StoryEditor

Zaujíma vás prečo máme sny a nočné mory? Toto sú možné dôvody

05.02.2020, 12:00
Zdravie
Bývajú strašidelné, bláznivé, romantické alebo zmiešané. Sny si s nami robia, čo chcú. Stále o nich veľa nevieme. Prečo vlastne sú?

Prečo ich máme?

Pokým telo pri spaní odpočíva, mozog stále pracuje - vyrába sny. Má ich úplne každý a ten, kto tvrdí, že sa mu nič nesníva, tak si jednoducho svoje sny nepamätá. V priebehu noc prichádzajú dve až tri fázy snívania. Odborníci sa zhodujú, že pri osemhodinovom spánku snívame 2 až 3 hodiny.

Nič sa nedeje len tak náhodou a aj sny majú svoj význam. Z nášho podvedomia sa vynárajú obrazy, myšlienky, nálady a pocity. Tie najsilnejšie prekročia hranice medzi spánkom a bdením, tak si po prebudení dokážeme spomenúť na pár vecí. S tým potom prichádza otázka, čo nám podvedomie chce povedať, ako správne rozlúštiť posolstvo a ako s ním naložiť.

Cesta k sebapoznaniu

So snami sa dá pracovať. Stačí počúvať symboliku reči a chápať ju ako zrkadlo našej psychiky. Ak mávate sen, ktorý sa vám vracia, je v ňom pravdepodobne zakódovaná nejaká dôležitá správa. Zamyslite sa nad tým alebo sa s niekým porozprávajte, zapojte intuíciu, vďaka ktorej sa vám podarí niektoré „snívajúce materiály“pochopiť a premietnuť do reálneho života. Iný uhoľ pohľadu vám môže poskytnúť psychoterapeut. Nepočítajte však s tým, že môžete pochopiť úplne všetko.

Varovné signály

O vážnejších chorobách nás mozog informuje s predstihom práve prostredníctvom snov. Ľudia, ktorí ochoreli na rakovinu, vraj v spánku prenasledoval často agresor. Infarkt zas predznamenáva sen o predmete, ktorý na nás padá. To však neznamená, že by ste hneď mali myslieť na najhoršie, keď vás niekto v noci bude naháňať. Pre kľud vašej duše sa môžete uistiť, či vášmu zdraviu niečo nedlžíte.

Ženy potrebujú spať viac

Nežné pohlavie potrebuje oddychovať dlhšie ako muži. Spánkový deficit má u žien výraznejší negatívny dopad na psychické aj fyzické zdravie. Vedci z Dukeovej univerzity v Severnej Karolíne zistili, že ženský mozog potrebuje viac času na regeneráciu. Zdôvodňujú to tým, že ženy sú schopné robiť viac vecí zároveň a využívajú k tomu väčšiu časť mozgu ako muži. Ten potom logicky potrebuje dlhší odpočinok a viac spánku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:54