shutterstock
StoryEditor

Menopauza neznamená koniec sveta. Začína sa nová etapa!

31.12.2019, 08:30
Zdravie
Veda síce robí pokroky, ale prírodu oklamať nedokáže.

V klimaktériu prechádza organizmus ženy veľkými, nezvratnými zmenami. Počet folikulov vo vaječníkoch sa znižuje a ženské pohlavné orgány prestávajú plniť svoju hlavnú funkciu - prípravu na tehotenstvo.

K ukončeniu plodnosti nedochádza zo dňa na deň, ale pomaly počas niekoľkých rokov. Priemerný vek žien v klimaktériu sa dnes pohybuje medzi 49. a 51. rokom.

Podľa väčšiny lekárov nie je prechod choroba, ale prirodzené starnutie organizmu. Ak sa však počas neho prejavia akútne zdravotné ťažkosti, ktoré výrazne znižujú kvalitu života ženy, ide o ochorenie, ktoré sa súhrnne označuje ako "klimakterický syndróm."

Jeho hlavnými prejavy bývajú väčšinou návaly, ale aj psychické ťažkosti, ako nespavosť, podráždenosť či únava.

Zmena životného štýlu môže pomôcť


Pomôcť môžu prírodné liečivá, hormonálna liečba, aj zmena životného štýlu.

"Starostlivosť o ženu v období klimaktéria by preto mala byť komplexná, pričom by mala eventuálne prebiehať v spolupráci s psychológom, internistom, dietológom," hovorí gynekologička Věra Pavlů. Preto by ženy v menopauze mali využívať systém pravidelných preventívnych prehliadok.

Inšpiráciu k tomu, ako by mali ženy toto neľahké obdobie lepšie zvládnuť, ponúka i odborná literatúra. Menovite titul "Je mi päťdesiat - no a?" od psychologičky Lucie Pacherovej a novinárky Silvii Vnenkovej: "Žena by sa v tomto období mala obrátiť na svoj vnútorný svet a hľadať v ňom nové impulzy, ktorými by obohatila svoj doterajší život - napríklad cestovaním alebo zlepšením jej zručností, ako sú cudzie jazyky, tanec a podobne," apeluje psychologička Lucia Pacherová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:21