shutterstock.com
StoryEditor

Trend zdravých ľudí. Prečo je aj čas vo vašom stravovaní podstatný?

19.11.2019, 14:05
Zdravie
Ľudia, ktorí sa vo svete zaoberajú zdravou výživou, už vedia, že okrem toho, ČO máte na tanieri, je dôležité aj to, KEDY jete.

Je to tak. Deň má 24 hodín. Ak sa trochu zamyslíte, skúste na základe posledného týždňa zistiť, koľko hodín zvyčajne ubehne od vášho posledného jedla večer po to prvé na nasledujúci deň. A posledným jedlom nemyslíme večeru, posledné jedlo je vlastne posledný hlt čohokoľvek. Je to posledný chips, posledné kvapky vína alebo kúsok čokolády, ktorú si dávate na dobrú noc… Máte? Je ten čas kratší ako 12 hodín? Ten čas, keď do žalúdka nedáte vôbec nič? Ak áno, treba s tým niečo robiť.

Trend zdravých ľudí
Už je jedno, či si dáte prvý hlt ráno o siedmej alebo až dopoludnia o desiatej. Podstatné je, aby ste dodržiavali pravidlo dvanástich. Dvanásť hodín jete, dvanásť hodín nejete. Niektorí odborníci tvrdia, že ešte lepšia cesta je 10/14, vraj sa pri tom dokáže aj zredukovať váha, ale úplne všetci sa v tom nezhodujú.
„V princípe nejde o diétu estetickú, ide tu o zdravie,“ píše vo svojej veľkej štúdii dietologička Rona Antoni zo Surreyskej univerzity v Guilforde vo Veľkej Británii: „Telo potrebuje byť regenerované, na to potrebuje spánok. Ak v spánku spracúva jedlo alebo alkohol, ktoré človek skonzumuje tesne predtým, ako ide do postele, nemôže regeneráciu sprocesovať. Nemá na to kapacitu.“ Ak sa to deje dlhodobo, môže sa to odraziť na tlaku, na hladine cholesterolu v krvi, ľudia majú nábeh na cukrovku a problémy so srdcom.
Dvanásť hodín bez jedla každý deň je ideálny čas pre náš organizmus, aby sa „refreshol“, zrelaxoval, aby bol pripravený zvládnuť ďalší deň.
„Všetko je veľmi individuálne,“ hovorí doktorka Antoni. Ľudia sa pozorujú a sami postupne prichádzajú na to, pri akom čase bez jedla majú najviac energie. Sú aj takí, ktorí jedia len v časovom okne osem hodín. Tak im to prosto vyhovuje.“
Najväčšia štúdia k tejto téme sa robila minulý rok v Chicagu a jej výsledky lekárov ohromili. Okrem toho, že mnohí ľudia, ktorí boli zapojení do experimentu, tvrdili, že prestali cítiť únavu, sa časť z nich zbavila aj nepríjemných zdravotných ťažkostí. Zmizli ekzémy, nespavosť, stavy úzkosti, črevné problémy.
„Najlepšie na tomto spôsobe života je, že vám nezakazuje vôbec nič,“ tvrdí doktorka Antoni. „Môžete jesť, čo chcete, žiadne počítanie kalórií, nič také, že sladké len dopoludnia. Celý úspech spočíva v tom, že 12 hodín prosto nejete. Vy si určíte to časové okno. Od siedmej do siedmej. Alebo od ôsmej do ôsmej. Alebo od deviatej do deviatej. Kontrolujete si viac to, kedy jete, ako to, čo máte na tanieri.“
Riziko vážnych ochorení je pri takomto stravovaní oveľa nižšie a riziko obezity údajne žiadne.

Čo musíte vedieť
Záleží pri systéme 12/12 aj na tom, či raňajkujem skôr alebo neskôr?
Nie. Všetko je to o vašom biorytme, ak vstávate neskôr, je prirodzené, že aj prvé jedlo konzumujete neskôr. Dbajte na to, aby posledné jedlo bolo cca 2-3 hodiny predtým, ako idete spať.
Môžu takýto stravovací návyk praktizovať všetci?
Ak máte choré srdce alebo diabetes, skúste sa poradiť s lekárom. Ak ste tehotná alebo dojčíte, radšej do toho nechoďte. Telo je v inom režime, netreba ho vyčerpávať.
Je vhodné nejesť aj dlhšie ako 12 hodín?
Ak sa budete cítiť dobre, prečo nie? No 12 hodín stačí na to, aby si organizmus urobil svoju „údržbu“.


Začnime!
1. Začnite pomaly, máte čas. Raňajky trochu neskôr, večera, naopak, o niečo skôr.
2. Neskočte hneď na 12 hodín bez jedla, ak je vám to nepríjemné, ak budete veľmi hladní alebo unavení. Každý deň pridávajte 15 alebo 30 minút.
3. Na základe svojho životného štýlu vyberte najvhodnejší čas. Je možné, že sa bude meniť podľa ročných období.
4. Jedzte zdravo. Nie je to diéta, ktorá ráta kalórie, no platí, že treba jesť vyvážene a zdravo. Ak sa budete prepchávať nezdravými tukmi a tortami, nepomôže vám ani 12-hodinová pauza.
5. Telo si na nový systém bude zvykať, možno cez víkendy celkom časový odstup od posledného do prvého jedla nevydržíte. Nič to, aj 5 dní je lepších ako nič.

Diéty na spôsob časových okien
Od základného nastavenia, že človek dvanásť hodín neje a druhých dvanásť áno, sa odvíjajú mnohé diéty, ktoré zaručujú úspech v podobe redukcie hmotnosti. Jedna z nich je postavená na tom, že jesť môžete len od jednej hodiny popoludní do siedmej hodiny popoludní. Počas zvyšného času je povolené len piť – čiernu kávu, vodu a bylinkový čaj. Celebrity k tomu pridávajú aj pravidlo 5/2, ktoré hovorí, že dva dni v týždni by ste v čase jedenia mali skonzumovať len 600 kalórií.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:15