shutterstock.com
StoryEditor

Cítite sa ako bez života? Toto sú prírodné životabudiče, ktoré vás nakopnú

18.11.2019, 18:00
Zdravie
Autor:
redakcia
Máte pocit, že dostatok energie majú všetci iní, len nie vy? Skúste si dobiť baterky prírodnými životabudičmi.

Nápoj z cvikly
Červená repa alebo cvikla vám určite pomôže postaviť sa na nohy. Vďačí za množstvu cenných látok, ktoré vám s radosťou odovzdá. Aj železo. Práve to vás môže oslobodiť od anémie – málokrvnosti, pre ktorú sa môžete cítiť poriadne slabý a unavený.
Cvikla je bohatá i na ďalšie zdraviu prospešné látky, vlákninu, tiež vápnik, fosfor, draslík, horčík, sodík, zinok, mangán, selén, meď, ale i betakarotén, kyselinu listovú a vitamín C. To všetko z nej robí mimoriadne prospešnú potravinu, ktorá pomáha srdcovo-cievnemu systému, imunite, má aj antibiotické a dezinfekčné účinky. Cviklová šťava je aj známym preventívnym pomocníkom proti rakovine a prospieva i pri jej liečbe. Ak práve bojujete s týmto zákerným ochorením, denne si naordinujte tri šálky tohto fialového moku. Dve šálky šťavy vám môžu znížiť krvný tlak. Máte pocit, že vám popíjanie tejto šťavy naštartovalo trávenie a dali ste zbohom zápche? Aj to pripíšte tejto fialovej zelenine. Jej zásluhou môžete dokonca lepšie vidieť, no skrášli vám i vlasy, pleť a nechty. Navyše vám daruje lepšiu náladu a sily.
Čo s ňou?
Na cviklu naozaj nezabúdajte a doprajte si ju čo najčastejšie. Trebárs aj v podobe nápoja z repy, zeleru, jablka a citrónovej šťavy. Všetky ingrediencie odšťavte a vypite najlepšie nalačno. Alebo si varievajte cviklovú krémovú polievku. Potrebujete štyri až päť buliev cvikly, jednu cibuľu, dva až tri strúčiky cesnaku, kúsok zeleru a jednu až dve mrkvy, tymian, soľ a čierne korenie. Zeleninu, cibuľu a cesnak uvarte domäkka vo vode s troškou oleja. Po uvarení rozmixujte, dolejte vodou alebo zeleninovým vývarom. Keďže polievka je sladšia, osviežte ju niekoľkými lyžičkami rajčinového pretlaku alebo balzamikového octu. Podávajte s fetou, ale zaujímavá je aj s kyslou smotanou či mozzarellou.

Žltá kurkuma
Toto korenie krásnej žltej až oranžovej farby patrí azda k najzdravším koreniam na svete. Vďačí za to hlavnej zložke kurkumínu. Ak si toto korenie pravidelne zaradíte do jedálneho lístka, pomôžete tráveniu, povzbudíte si činnosť žlčníka a pečene. Jej zásluhou môžete byť menej chorľavý, kurkuma totiž posilňuje imunitu. Pýši sa aj vynikajúcimi antioxidačnými, antibakteriálnymi a antivirotickými vlastnosťami. Pochutnávajte si na nej i vtedy, keď vám zistili zvýšenú zrážanlivosť krvi, zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Štúdie potvrdili, že táto látka pomáha predchádzať alebo dokonca liečiť niekoľko druhov rakoviny vrátane prostaty, kože a hrubého čreva. Exotické korenie prospieva aj diabetikom, pretože harmonizuje hladinu cukru v krvi. A pravidelne by ju mali konzumovať dámy, ktoré chcú vyzerať dlho mladé. Bráni rozkladu kolagénu, čo spomaľuje starnutie pleti. Bonusom je, že vás doslova oživí a pomôže vám dostať sa do psychickej pohody.
Kde ju použiť?
Môžete si ju pridávať do jedál, do kyslej smotany, ktorú primiešate do obľúbeného šalátu. Vždy s trochou oleja, tuk zlepšuje jej vstrebávanie. Kurkumu by ste mali kombinovať aj s čiernym korením, zvyšuje jej účinky. Povzbudí vás aj špeciálna zmes z medu, škorice a kurkumy. Zmiešajte tri veľké lyžice medu, malú lyžičku kurkumy a pol malej lyžičky škorice. Užívajte tri- až štyrikrát denne po jednej čajovej lyžičke. Doprajte si ju nielen v čase, keď ste ako bez života, ale aj pri chrípke či prechladnutí. Neskôr si pre zmenu môžete vyrobiť smoothie s prídavkom kurkumy. Potrebujete jednu šálku kokosového mlieka, ananás alebo mango, približne polovicu šálky, banán, jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja, pol až jednu čajovú lyžičku kurkumy, pol čajovej lyžičky škorice, zázvoru a jednu lyžičku chia semienok. Všetko zmiešajte a pite nalačno.
Zázvorový tip
Ak máte chuť na niečo teplé, pripravte si „dobíjač“ energie so zázvorom a medom. Potrebujete dvojcentimetrový kúsok zázvoru, ktorý ponoríte do pol litra horúcej vody, pridáte dve čajové lyžičky medu a štvrť lyžičky kurkumy a kardamómu. Aj táto korenina vás preberie k životu, navyše vám zlepší trávenie.

Krásne zelená Matcha
Aj tento vysokokvalitný zelený čaj, ktorý bol zomletý na zelený prášok, je úžasný stimulant. Obsahuje dezinfekčný chlorofyl, ako aj obrovské množstvo antioxidantov, predovšetkým EGCg, ktorý je známy ako veľký bojovník proti rakovine. Jediná šálka tohto čaju ho obsahuje stotridsaťsedemkrát viac ako šálka bežného zeleného čaju. Je tiež úžasným pomocníkom pri spaľovaní tukov, zlepšuje koncentráciu, pamäť a pomôže vám, aby ste sa svieži a neunavení cítili počas celého dňa. Jeho pravidelným konzumovaním sa vám znížia hodnoty zlého cholesterolu a zrejme sa vám vyhnú ochorenia srdca. Vďaka nemu si môžete dlhšie udržať mladistvejší vzhľad. Takisto sa postará o to, aby vás stres nedostal na kolená, pretože zásluhou tohto zelenému prášku ho budete lepšie zvládať. Stále sme vás nepresvedčili? Možno pomôže zistenie, že len jedna porcia čaju Matcha obsahuje toľko cenných látok ako desať šálok klasického zeleného čaju.
Kam s ňou?
Môžete si z nej pripravovať nielen čaj, ale aj pridávať do jedál či obľúbených smoothies. Tajomstvo účinku tkvie v tom, že zelený prášok musíte doslova pretrepať alebo vyšľahať špeciálnou metličkou. Keď si chcete pripraviť teplý čaj, nezalievajte ho vriacou vodou, ale nechajte ju vychladnúť na sedemdesiat stupňov. Nalejte malé množstvo vody na dve čajové lyžičky prášku a šľahajte metličkou dovtedy, kým na ňom nevznikne pena. Až potom dolejte zvyškom z dvoch decilitrov vody. Pite ho neochutený alebo si ho zlepšite citrónovou šťavou a medom. Ak sa vám zunuje, vyskúšajte studené nápoje. Napríklad taký, na ktorý potrebujete jednu plechovku kokosového mlieka, avokádo, hrsť rukoly, lyžicu medu, šťavu z polovice citróna alebo limetky a dve čajové lyžičky čaju Matcha. Vložte do mixéra a všetko poriadne rozmixujte. Jednu lyžičku tohto čaju môžete pridať aj do čerstvého džúsu – pomarančového, grepového alebo ananásového. Ale tiež by ste to mali premiešať v šejkri alebo prešľahať. Alebo si vyrobte osviežujúci nápoj z troch decilitrov vody, dvoch čajových lyžičiek zeleného prášku a dvoch lyžíc citrónovej šťavy. Opäť to poriadne pretrepte v šejkri a konzumujte. Pochutnáte si aj na smoothie vyrobenom z jedného banána, pol šálky malín, štvrť šálky čučoriedok, jeden a pol lyžičky medu, pol lyžičky škorice, čajovej lyžičky čaju Matcha a pol šálky jablkového džúsu alebo vody. Poriadne rozmixujte a tešte sa na gurmánsky zážitok.

Maca
Preberie vás, aj keby ste nechceli. Tento koreň pochádza z hornatých Ánd a patrí k presláveným bojovníkom proti stresu, chronickej únave, strate vitality, ale pomáha aj pri ťažkostiach s neplodnosťou. Pozitívne vplýva aj na sexuálnu potenciu. Tento koreň prospieva i pamäti a zmierňuje prejavy úzkosti. Jeho užívanie môže chrániť prostatu a brániť jej nežiaducemu zväčšovaniu sa. Vzácne vlastnosti má vďaka vysokému obsahu vitamínov B1, B2, B6, C a E, tiež minerálov – horčíka, vápnika, medi, železa, zinku, draslíka, sodíka či jódu. Nájdete v ňom aj množstvo aminokyselín, prospešných mastných kyselín i vlákninu. Má sladkastú karamelovú príchuť, môže sa preto použiť ako zaujímavé ochucovadlo smoothies, zákuskov, ale i kávy. Šmrnc dodá aj obyčajnému jogurtu, stačí prisypať čajovú lyžičku prášku z tohto koreňa. Alebo si jednu čajovú lyžičku Macy ráno pridajte do dvoch decilitrov vody a vypite počas raňajok. Máte radi čokoládové nápoje? Zlepšite si ich práve koreňom Maca. Potrebujete jednu polievkovú lyžicu kvalitného kakaa, po jednej čajovej lyžičke včelieho peľu alebo medu, prášku Maca a spirulíny, trocha kokosu, žihľavy či špenátu a dve šálky kokosového či mandľového mlieka. Všetko poriadne rozmixujte a doprajte si poobede alebo pred obedom.

Úžasná mäta
Aj táto bylinka vás pekne povzbudí, preto čaj z nej popíjajte hoci celý deň. Na prípravu litra mätového čaju potrebujete dve lyžice sušených byliniek, ktoré necháte vo vode lúhovať desať minút. Vynikajúci je bez akýchkoľvek prísad, no keď sa vám žiada zmena, pridajte lyžicu medu a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Vzpruží vás, zlepší vám trávenie a odoženie nepríjemnú plynatosť. Skvelo chutí v kombinácii s rumančekom, medovkou, rozmarínom či saturejkou. Bylinky vždy miešajte v pomere jedna k jednej. Vynikajúca je aj v kombinácii s jahodovým či čučoriedkovým čajom.

Aj šípky preberú
Zásobia vás vitamínmi C a skupiny B, tiež karotenoidmi, ktoré zatočia so škodlivými voľnými radikálmi. To všetko z nich robí liek na zažehnanie únavy a posilnenie obranyschopnosti. Pomáha aj tráveniu a stenám ciev. Na výrobu pollitra čaju potrebujete jednu až dve polievkové lyžice šípkových plodov. Nezalievajte ich však vriacou vodou, aby ste nezničili významnú časť céčka. Lúhujte ich aj dvadsať minút.

Rozmarín je životabudič
Nabije vás prospešnými trieslovinami, antioxidačnými flavonoidmi, minerálmi. Účinkuje povzbudivo na krvný obeh, nervovú sústavu, upokojí podráždené tráviace ústrojenstvo a zmierni plynatosť. Pomôže pri nechutenstve, pri pocitoch strachu a úzkosti. Na prípravu čaju potrebujete hrsť lístkov a liter vriacej vody. Lúhujte päť až desať minút a pite hlavne v čase, keď vás premáha únava.

Žihľava
Žihľavový čaj vás nielen prečistí, ale aj povzbudí. Jeho zásluhou budete mať krajšiu pleť a vlasy. Nájdete v nej dezinfekčný a regeneračný chlorofyl, betakarotén, vitamín C, vitamíny skupiny B, tiež vápnik aj horčík a močopudnú kyselinu kremičitú. Vďaka obsahu železa sa žihľava postará aj o tvorbu červených krviniek. Žihľavový čaj povzbudí metabolizmus, pomôže obličkám, pečeni a žlčníku. Ak túžite po očiste a rozlúčke s akné, tri týždne popíjajte žihľavový čaj. Jednu až dve čajové lyžičky zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody. Päť až desať minút lúhujte a pite teplý trikrát denne. Po troch týždňoch si dožičte pauzu.


***Ďalšie povzbudzováky***
Ženšen
Tento prírodný stimulant vás nielen preberie, ale aj zásobí antioxidantmi. Má pozitívny vplyv na mozog, imunitný systém a žľazy s vnútorným vylučovaním. Zlepšuje pozornosť, pamäť a duševnú výkonnosť. Pomáha tiež prekonávať každodenný stres. Užívať ho môžete vo forme kapsúl, prášku, roztoku či čaju.

Guarana
Tieto červené bobule sú tiež plné antioxidantov a kofeínu, ktorý sa často označuje ako guaranín. Na rozdiel od toho v káve kofeín z guarany vás po konzumácii bude povzbudzovať postupne. Vďaka tomu sa radí k prostriedkom, ktoré vás môžu oslobodiť od únavy, pomôžu pri dlhom učení a uľahčia koncentráciu. Navyše vám daruje aj vitamíny skupiny B a „céčko“. Ak sa vám guarana zapáčila, dopriať si ju môžete ako čaj, tablety či prášok.

Kayenské korenie
Aj štipka pridaná do ranného čaju či smoothie vás môže poriadne nakopnúť. Dodá vám slušnú dávku antioxidantov, vitamíny C a skupiny B, ale aj ostrý kapsaicín, ktorý vám rozprúdi krv, povzbudí trávenie a zneškodní škodlivé baktérie. Niektorí naňho nedajú dopustiť, lebo zaháňa migrény a utíši bolesť kĺbov.

Kakao
Aj tento stimulant vás obdarí slušnou dávkou antioxidantov, ako aj železom, horčíkom, zinkom a vitamínmi skupiny B. Aj preto patrí k prostriedkom, ktoré môžu zlepšiť náladu. Ak môžete, obstarajte si naozaj kvalitné kakao, pomôžete svojmu srdcu a imunite. Pridávajte si ho do obľúbených smoothies. Alebo si vyrobte horúcu čokoládu. Použite klasické mlieko, alebo kakao vsypete do mandľového mlieka. Je to fantastická pochúťka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 17:31