shutterstock.com
StoryEditor

Viete aké sú hlavné zásady efektívneho chudnutia? My vám to prezradíme!

28.10.2019, 17:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Ak chcete schudnúť, nesnažte sa to urýchliť nevhodnými metódami, ktoré vám sľubujú postavu ako prútik bez námahy. Riskujete minimálne jojo efekt, v tom horšom prípade zdravie. Prečítajte si najhlavnejšie zásady pri zdravom chudnutí.
  1. Pravidelne jesť
    Aj päťkrát či šesťkrát denne a v menších dávkach. Len vtedy, ak nie je medzi jednotlivými porciami viac než šesťhodinová pauza, bude metabolizmus šliapať ako hodinky. Tiež je nutné dbať na to, aby jedlo obsahovalo všetky živiny. Cukry, tuky aj bielkoviny. Telo potrebuje všetky živiny na to, aby pracovalo, ako má. Ak totiž dlhodobo nekonzumujete dostatok potravy a neprijímate dostatočné množstvo živín aj energie, tráviace funkcie sa môžu dočasne oslabiť.
  2. Nevynechávať žiadne jedlo
    Ani večeru. Rozumná konzumácia pokrmov v častejších intervaloch a v menších množstvách telu prospieva azda najviac. Pri väčších časových pauzách riskujete nielen spomalenie metabolizmu, ale aj vlčí hlad.
  3. Športovať
    Pohyb sa postará o zvýšený výdaj energie a vďaka nemu vám na tele pribudne aj svalstvo. A tam kde sú svaly, je i metabolizmus rýchlejší. Znamená to, že budete schopní spáliť viac prijatej energie a bez toho, aby sa na vás všetko lepilo. Samozrejme, nemusíte vyzerať ako majster sveta vo fitnese, ale bez pohybu skrátka nemá význam chudnúť.
  4. Byť trpezlivý
    Ak si chcete vylepšiť postavu, profesorka Jurkovičová v prvom rade varuje pred snahou schudnúť rýchlo a bez námahy. „Nič také, bohužiaľ, neexistuje, aj keď tomu mnohí stále nechcú uveriť. V tom prípade si však stačí položiť jednoduchú otázku: Bolo by na svete toľko obéznych ľudí, keby existovala nejaká rýchla a účinná metóda chudnutia? Veď len samotné množstvo najrozličnejších diét a prostriedkov na zbavenie sa nadbytočných kíl svedčí o ich neúčinnosti. Schudnúť a udržať si normálnu hmotnosť je totiž o celoživotnej zmene životosprávy. Žiadna krátkodobá kúra ani diéta, akokoľvek drahá, nemôže byť účinná,“ upozorňuje odborníčka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 23:07