shutterstock.com
StoryEditor

Omladnite tam dolu. Nemáte sa čoho báť, pomoc je jednoduchá a bezbolestná

19.06.2019, 14:15
Zdravie
Starnutie je proces, ktorý sa týka celého tela. Tak, ako sa nám vekom mení tvár, menia sa aj intímne partie. Začnú nielen horšie vyzerať, ale najmä strácajú svoju funkčnosť. Dobrá správa je, že im môžete pomôcť.

Smelo môžeme povedať, že dnešnému svetu vládne kult mladosti. Snaha udržať si pevné telo a tvár bez vrások sa stala súčasťou našich životov. Dokonca sa zaoberáme antiagingom vlasov či zubov! Vek sa stal úhlavným nepriateľom a starnutie nám prekáža najmä z estetického hľadiska. Naše genitálie starnú rovnako ako my, vekom sa menia, niekomu viac, niekomu menej. Čo je však hlavným problémom, vekom sa oslabuje aj ich funkčnosť, čo môže mnohým ženám strpčovať každodenný život. Strata vlhkosti či inkontinencia sú nepríjemnosti, o ktorých sa málo hovorí, no vedia znížiť sebavedomie či pokaziť sexuálny život oveľa viac než vráska na čele. Tieto problémy sa však dajú pomerne jednoducho a bezbolestne odstrániť alebo aspoň zmierniť.

Čo sa to deje?
V období klimaktéria prechádza telo ženy veľkými hormonálnymi zmenami a úplne jednoducho môžeme povedať, že tak, ako vysychá tvorba estrogénu v našich vaječníkoch, vysychá nám aj koža, sliznice, a teda aj pošva. Ubúda kolagén, pošva doslova atrofuje. Už nie je taká pružná a vždy pripravená ako kedysi, čo môže mať veľmi nepríjemný dosah na psychiku ženy, ktorá by ešte chcela sexuálne normálne fungovať. Tehotenstvá, prekonané infekcie a pôrody nám na kráse „tam dolu“ tiež rozhodne nepridávajú. Aby toho nebolo málo, pridáva sa štípanie alebo náchylnosť na kvasinkové infekcie z dôvodu vysychania sliznice.

Obávaná inkontinencia
Už mladé mamičky majú často problémy týkajúce sa intímnych miest, prevažne v podobe stresovej inkontinencie. Tlak dieťatka na panvové dno a jeho prechod cez pôrodné cesty spôsobia, že zvierač močového mechúra už nedrží tak dobre. Pri kýchnutí, behu, preľaknutí či skákaní potom moč uniká, ako sa mu chce. Niektorej ujde pár kvapiek, niektorej viac. Zlé je, keď sa veľmi mladé ženy musia doslova vyhýbať niektorým aktivitám (napríklad skákanie na trampolíne), pretože im unikne moču toľko, že to vyzerá, akoby sa pocikali. Mierna forma tohto ochorenia sa dá potlačiť špeciálnymi cvikmi zameranými na panvové dno (napríklad Kegelove cviky), ktoré je ideálne začať cvičiť od začiatku tehotenstva. Podľa prieskumov až 26 percent žien po pôrodoch trpí viac či menej závažnou inkontinenciou. Len máloktorá sa ju však rozhodne riešiť. Je však fajn si uvedomiť, že tieto problémy sa vekom iba zhoršujú.

Skúste to laserom
Lifting, zväčšovanie pŕs, liposukcia – to sú bolestivé zákroky, ktoré už bežne podstupujú ženy, aby boli krajšie. Ísť ambulantne na laser, ktorý nám pomôže byť sviežejšia a pevnejšia v intímnych partiách, zatiaľ nie je rutinou, no v poslednom čase čoraz viac žien už aj na Slovensku stráca zábrany a rieši svoje problémy takto, radikálnejšou cestou, nie iba výživovými doplnkami, cvikmi či krémami. Prečo by sme svoj aktívny život, radosť z pohybu a sexu nepredĺžili o pár rokov, keď je to možné dosiahnuť za 20 minút u gynekológa?

laser woman shutterstock.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:13