JogaZuzana Šumská
StoryEditor

Pomôže joga schudnúť? Prečítajte si rozhovor s jej učiteľkou a terapeutkou

22.03.2019, 13:56
Zdravie
S terapeutkou, koučkou a učiteľkou jogy Ninou Menkynovou sme sa rozprávali o súvislostiach medzi praktikovaním jogy a stravovaním. Dozviete sa, či nám môže joga pomôcť schudnúť a ako sa zbaviť emotívneho vyjedania, kedy jedlo používame na upokojenie či potlačenie negatívnych pocitov.

Stres, nepravidelná strava, málo času na seba – aj sú dôvody, prečo mnohí ľudia trpia problémami s trávením. Môžeme si cvičením jogy podporiť trávenie?

Joga je sestra ajurvédy, obe sa zameriavajú na zdravé telo, ktoré dokáže dobre tráviť. Trávenie je primárnym mechanizmom nášho tela. Veľmi zjednodušene povedané – ak nám funguje trávenie, sme zdraví. Podpora metabolizmu, detoxikácia, čistenie organizmu, všetko spolu súvisí a tvorí základ zdravotných účinkov jogy. Napríklad všetkými rotačnými ásanami, keď tlačíme brušnú dutinu proti prekážkam tvoreným z vlastného tela, alebo zeme, či podložky, podporujeme  prácu vnútorných orgánov, ktoré iným spôsobom nevieme stimulovať. Práve týmto tlakom naše orgány začínajú inak pracovať a sú omnoho aktívnejšie. Úprava metabolizmu je jednou z prvých vecí, ktorú si na sebe všimne človek, ktorý začne praktikovať jogu.

 

Ako skombinovať cvičenie so stravou, aby sa nám telo prečistilo?

Zaručene každý, kto začne s jogou, zmení aj svoje stravovanie. Cvičiť jogu s nesprávne naplneným žalúdkom, či s príliš plným obsahom, nie je príjemné –  telo vtedy musí bojovať s jedlom, až potom sa dostáva do jogových pozícií. Len čo človek zaradí do svojho bežného denného programu jogu, tak si veľmi dobre premyslí, čo bude jesť. A to nielen pred cvičením, ale aj po ňom. Často hovorím, že joga zasycuje. Nielen z pohľadu množstva, ktoré potrebujeme zjesť, ale najmä tým, že sme viac v kontakte so svojím telom a dokážeme ho viac vnímať. Pri pravidelnom jogovom cvičení ubúda proces emočného jedenia, alebo jedenia, pri ktorom vlastne ani nevnímame, čo do seba dávame, iba chceme byť rýchlo sýty a počúvame len svoje chute. Tým, že joga nás upriamuje na telo,  učíme sa jeho reči a začíname mu lepšie rozumieť. Sme vďaka joge vyladenejší.

 

Koľko hodín by sme mali jesť pred cvičením jogy a ako je to s pitím? Môžeme sa počas cvičenia napiť alebo to neodporúčate?

Odporúča sa tri hodiny pred jogou nejesť. Je to však odporúčanie, ktoré pre našu kultúru nie je úplne vhodné a ani možné. Osobne vnímam tento  trojhodinový interval ako príliš dlhý. Myslím si, že minimálne hodinu a pol až dve pred jogou by sme jesť nemali. Treba však tiež zobrať do úvahy, že rôzne potraviny majú rôznu dĺžku trávenia.  Napríklad ovocie trávi náš organizmus približne hodinu, ťažšie potraviny sa trávia dlhšie. Takže ak si dáte hodinu pred jogou ovocie, je to minimálna záťaž a cvičiť sa dá. Čo sa týka pitia, asi 15 až 20 minút pred cvičením jogy je odporúčané nepiť ani čistú vodu. Joga vníma aj vodu ako potravinu, ktorú musí telo tráviť. Počas cvičenia, keď sa prepája telo s mysľou, má byť telo „čisté“ a nemalo by venovať svoju pozornosť iným procesom.

 

Už si spomínala, že mnohí používajú jedlo na zaháňanie emócií, jedlom doslova zajedajú svoje problémy, potrebujú mať dobrý pocit. Ako sa zbaviť tohto zlozvyku?

Ak začneme jogu robiť vážne a vnímame ju ako ucelený systém, nielen ako cvičenie, tak začneme robiť veci oveľa vedomejšie. Mojou prácou je osobný rozvoj, terapia a jogu využívam ako jednu z nesmierne účinných ciest k samému sebe.

Všímam si, že sme kultúrou, ktorá hľadá „nad-rozmer“, teda robí väčšinu vecí nad mieru – to sa týka aj samotného jedenia. Joga nás naopak dáva do nášho stredu, učí nás premýšľať nad tým, kedy jem a čo jem a najmä vnímať pocity prijímania potravy, ktoré sú s tým spojené. Je to jedna z vecí, ktoré s jogou prirodzene prichádzajú. Tak ako si uvedomujeme dýchanie, objavujeme reč nášho tela, rozoznávame chute, vône. Objavujeme to, čo nám robí dobre, poznávame seba samých a svoje potreby.

Mnohí jogíni prestali jesť mäso, stali sa z nich vegetariáni či vegáni. Aký je váš názor na konzumáciu mäsa?

Ja osobne mäso nejem, nie však preto, že by som bola presvedčenou vegetariánkou či vegánkou. Dlhé roky som naopak popri praktizovaní jogy mäso jedla, od istého času mi jednoducho prestalo chutiť a voňať. Som zástanca všetkého, čo je pre človeka prirodzené. Snažím sa neprepadnúť niečomu, čo dáva tvrdé limity. Myslím si, že ak niečo človeku prospieva, tak nie je dôvod to prestať jesť len kvôli presvedčeniu. Ajurvéda, ktorá mi je veľmi blízka, rozoznáva u ľudí aj podľa fyziologických znakov typy, ktorým jedenia mäsa doslova prospieva. Napríklad silný mäsový vývar je považovaný nie za potravinu, ale liek. Celkovo je mäso uzemňujúcou potravinou, a teda pre „vzdušné/veterné“ typy ľudí je zdravé a prospešné.  Na stravovanie sa celkovo pozerám tak, že to, čo jednému môže škodiť, inému môže pomôcť. Takisto verím aj intuícii a chutiam.

 

Môže nám joga pomôcť schudnúť?

Cvičenie jogových ásan napomáha krásne vytvarovať telo. Joga totiž inak pracuje so svalom, sval upína na kosť a nerobí ho objemným ako iné typy športov. Výsledkom je pekné  vytvarovanie postavy – jogíni sú šľachovití, majú štíhle telá. Počas mojej praxe som videla ľudí, ktorým joga výrazne zmenila postavu a aj mne samej joga veľmi zmenila telo. V mojej štyridsiatke sa paradoxne cítim oveľa lepšie, než 10 rokov predtým.

 

Mnohé dievčatá, ktoré sú aj štíhle, majú problém s celulitídou. Pomôže joga zbaviť sa pomarančovej kože?

Pokožka tela sa výrazne stimuluje napríklad v reverzných ásanach, keď máme vyššie panvu ako srdce. V týchto cvikoch je prekrvená celá vrchná časť tela.  Takisto pri rotačných ásanach je pokožka neustále stimulovaná, prichádza ku kontaktu pokožky s pokožkou. K výraznému prekrveniu dochádza v  pozíciách, kde sa pracuje s akýmkoľvek tlakom, pri práci s váhou vlastného tela. Odstránenie celulitídy je jedným z vedľajších efektov cvičenia jogy, ale veľmi príjemným. A najmä viditeľne funguje.

 

Ak necvičíme pravidelne alebo preceníme svoje sily, často cítime svalovú aj celkovú únavu. Čo pomáha aj tebe, ak cítiš presilenie alebo potrebuješ na chvíľu vypnúť?

Pri každej pohybovej aktivite platí, ak nedodržíme pravidelnosť a hýbeme sa iba nárazovo a sporadicky, je to pre telo vždy záťaž, ktorú nám dá rýchlo pocítiť. Takisto prehnané cvičenie zaťažuje a je tiež pre organizmus prekysľujúce. Joga mňa osobne priviedla k veľkej disciplíne a všímam si to aj na ľuďoch, ktorí s jogou začnú. Telo nám hovorí múdro a zreteľne, ak ho chceme počúvať. Na uvoľnenie rada používam saunu, alebo esenciálne oleje. Aj z týchto dôvodov vyzdvihujem účinky príjemného krému Vaxicum.

Indický sed

Ásana, ktorá výrazne vplýva na metabolizmus. Stimuluje trávenie. Dôležitá v nej je dostatočne dlhá výdrž. Ak sa dá, je dobré v nej vydržať aspoň 20 dychov. Každá ásana potrebuje „svoj čas“, kým sa jej účinky môžu prejaviť a naše telo jej začne rozumieť. Podstatné pri tejto ásane je ťahať kostrč dolu k zemi, kolená čo najviac od seba a malíčkové hrany na chodidlách tlačiť  čo najsilnejšie nadol. 

 

Rotačné ásany 

Sú jedným z najväčších darov jogy. Iné pohybové aktivity ich takto cielene takmer nevyužívajú. Rotácie sú čistiace, stimulujúce pre vnútorné orgány tela a zároveň krásne pracujú s dĺžkou a svalstvom chrbtice.

Pri akomkoľvek probléme s trávením zaraďtte ich aktívne do vášho dňa, pričom sa snažte s pomocou dychu vyvinúť čo najväčší tlak brušnej dutiny na prekážku vnútorného stehna. Priaznivé účinky pocítime rýchlo. 

 

Ardha Matsyendrasana

Pokrčíme nohu, obchytíme si koleno a pritiahneme vnútorné stehno čo najviac do kontaktu s brušnou dutinou. Tento vzájomný tlak vyvolá stimuláciu práce vnútornych orgánov. Dýchame nosom akoby proti prekážke vlastného tela.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 14:36