Komárwww.pexels.com
StoryEditor

Vedecky dokázané: Komáre letia na navoňané blondíny!

07.03.2019, 09:12
Zdravie
Prichádza obdobie, keď nám budú okolo ucha zase bzučať komáre. Tie nás milujú až príliš. A majú množstvo spôsobov, ako nás objaviť a označkovať svojím červeným podpisom.

Komáre majú v prvom rade vynikajúco vyvinutý čuch a láka ich najmä oxid uhličitý, ktorý vydychujeme. Dokážu ho zacítiť až na vzdialenosť 20 metrov. Ten je pre nich znamením, že sa v blízkosti nachádza žijúca a dýchajúca bytosť, plná pumpujúcej krvi. No aj ľudia, ktorí príliš neobľubujú sprchu a antiperspirant, sú pre ne atraktívni.

Jeden vedec uskutočnil pokus, pri ktorom zistil, že ponožky, ktoré nosil tri dni, boli pre komáre neodolateľné. Rovnako to však netreba preháňať ani s prílišnou hygienou.

Lebo aj parfumy s kvetinovou vôňou sú pre komáre veľké lákadlo. A vonia im aj kyselina mliečna, ktorá sa uvoľňuje z potu a nachádza sa aj v rôznych kozmetických prípravkoch.

Lenže, čo je ešte horšie, komáre dokážu zaregistrovať svoju obeť aj pomocou zraku. Keď sa hýbeme, sme pre ne oveľa ľahší terč, než keď sedíme. Zaujímavosťou je aj to, že komáre rozoznávajú i farbu oblečenia.

Vedci zistili, že oveľa viac štípu tých, ktorí na sebe majú tmavé oblečenie, než jasné žiarivé farby. A vraj obťažujú viac ženy než mužov a blondínky uprednostňujú pred brunetkami. Keby neboli také otravné a krvilačné, bolo by z nich inteligentné domáce zvieratko...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 03:46