1. Cesnak
Najlepším priateľom srdca je cesnak. Aby však mohol splniť svoju úlohu, mali by sme ho jesť pravidelne - denne jeden až štyri strúčiky. Cesnak obsahuje zložky, ktoré rozširujú cievy, čím udržiava pod kontrolou krvný tlak. Navyše znižuje hladinu cholesterolu a bráni aj zhlukovaniu krvných doštičiek, čo by mohlo viesť k infarktu.
2. Hrozno
Červené hrozno je zdrojom luteínu – antioxidantu, ktorý prospieva nielen očiam, ale pomáha odstraňovať aj prvotné znaky aterosklerózy. Antioxidant resveratrol zasa významne znižuje krvný tlak a predchádza poškodeniu ciev v srdci. Prieskum univerzity v Madride ukázal, že pravidelná konzumácia hrozna dokáže o päť percent znížiť tlak a až o 14 percent hladinu cholesterolu.
3. Čerešne
Tieto guľôčky obsahujú až 17 látok, ktoré čistia cievy od nánosov. Tieto látky sa nachádzajú najmä v antocyanínoch, látkach, ktoré dávajú čerešniam ich červenú farbu. Centrum pre liečbu srdcovo-cievnych chorôb v Michigane testmi zistilo, že čerešne znižujú objem tuku okolo pása, čím dramaticky znižujú riziko infarktu.
4. Jahody
Prieskum Harvardskej univerzity na 27 000 ženách ukázal, že tie, ktoré jedli dve a viac porcií jahôd týždenne, mali o 15 percent nižšiu hladinu C-reaktívneho proteínu. Ten signalizuje zápal v tele, no zároveň zvyšuje riziko srdcových chorôb. Jahody navyše, rovnako ako acylpirín, obsahujú salicyláty, ktoré riedia krv a predchádzajú vzniku zrazenín. Kyselina elagická zasa znižuje nánosy na krčných žilách, čím predchádza aj mŕtvici.
5. Granátové jablko
Šťava z granátového jablka má priam zázračné účinky. Vedci nedávno zistili, že šťava z tohto plodu má trikrát viac účinných látok než červené víno, ktoré lekári odporúčajú na zlepšenie stavu srdca. Ukázalo sa tiež, že toto ovocie je nielen schopné zmenšovať hrúbku nánosov v cievach, ale dokonca aj odstrániť tie, ktoré sa na nich roky tvorili. Práve tým zlepšuje prietok krvi do srdca. Nehovoriac o jeho schopnosti zvyšovať hladinu »dobrého« cholesterolu.
6. Mangold
Táto zelenina obsahuje veľa vitamínu E, ktorý chráni srdce a cievy pred nepriaznivými účinkami životného prostredia. Nezanedbateľný je obsah draslíka, ktorý znižuje krvný tlak, a kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje hladinu homocysteínu. Netreba to však s mangoldom veľmi preháňať – obsahuje totiž aj veľa vitamínu K, ktorý môže v krvi spôsobovať zhlukovanie krvných doštičiek.