pamäťpexels.com
StoryEditor

Stále na niečo zabúdate? Toto má zázračné účinky nielen pre vašu pamäť

04.03.2019, 15:04
Zdravie
Aj vám sa stáva, že zabudnete, kde ste položili nejakú vec a ani za svet ju neviete nájsť, prípadne hľadáte aj okuliare, ktoré máte na nose? Alebo zabúdate na to, čo ste chceli kúpiť, urobiť? Učíte sa cudzí jazyk, a nové slovíčka vám ani za nič nechcú vliezť do hlavy? Podporte svoju pamäť prírodnými prostriedkami a budete sa cítiť skvele.

Ginkgo je jednou z najstarších rastlín na svete. Extrakt z listov ginkga využíva tradičná čínska medicína už 5 000 rokov. Semená a listy stromu obsahujú asi 60 účinných látok, ktoré sa používajú na zlepšenie cirkulácie krvi. Čínski lekári používajú ginkgo na zlepšenie pamäti, koncentrácie a pri závratoch. Odstraňuje pocity únavy a dodáva človeku pocit väčšej pohody, čo sa prejaví pri činnos­tiach vyžadujúcich sústredenie a pozornosť. Extrakt z ginkga je vhodný aj pre ľudí vo vyššom veku, ktorí majú problémy s nedostatočným prekrvovaním končatín.

Medzi medicínsky účinné huby patrí aj koralovec ježovitý (Hericum erinaceus). Táto huba obsahuje účinné látky, ktoré zlepšujú schopnosť orientácie a pamäť. Koralovec pôsobí aj ako antidepresívum. Stimuluje pamäť a nervovú sústavu. Hericium erinaceus dokonca zlepšuje náladu. V jednej zo štúdií sa u žien, ktoré jedli sušienky s obsahom tejto huby, prejavil pokles úzkosti a depresie a zároveň sa zlepšila ich schopnosť koncentrácie.

Bacopa drobnolistá, nazývaná aj brahmi, je  tradičná ajurvédska bylina. Regeneruje mozgové bunky, zvyšuje mentálnu bdelosť. Jej účinné látky vplývajú na osvieženie mysle a povzbudenie pamäti. Brahmi rozširuje cievy, zvyšuje celkovú odolnosť nervového systému. Je výborným upokojujúcim prostriedkom pri strese, depresiách a nervovom vypätí. Bacopa je silným antioxidantom, pôsobí protizápalovo, preto je vhodná aj na rekonvalescenciu organizmu.

 

Extrakt z rozchodnice ružovej (Rhodiola rosea) pôsobí proti stresu a depresii. Liečivý koreň, ktorý nazývajú aj zlatý koreň, zlepšuje duševné funkcie, sústredenie a pamäť. Posilňuje funkcie srdca a harmonizuje srdcový rytmus. Zmierňuje škodlivé účinky chemoterapie a zlepšuje imunitu. Napomáha správnej regulácii cukru v krvi, vďaka čomu je vhodná aj pre diabetikov. Rozchodnica je skvelá na prevenciu pred ochoreniami a problémov súvisiacich s vyšším vekom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:04