zdravé stravovanie
Zdroj: pexels.com

Toto je 6 zázračných potravín, ktoré nás ochránia pred infarktom

Denisa Badalová 01.03.2019, 11:35 Zdravie
Veľa ovocia a zeleniny, celozrnné potraviny, dvakrát týždenne ryby, obmedziť nasýtené tuky, aspoň 30 minút denne cvičiť a nefajčiť – to sú podľa lekárov základné predpoklady toho, aby sme nedostali naše srdiečko do ohrozenia. A k tomu overené potraviny, ktoré nám prečistia cievy.

1. Cesnak

Najlepším priateľom srdca je cesnak.  Aby však mohol splniť svoju úlohu, mali by sme ho jesť pravidelne - denne jeden až štyri strú­čiky. Cesnak obsahuje zložky, ktoré rozširujú cievy, čím udržiava pod kontrolou krvný tlak. Navyše znižuje hladinu cholesterolu a bráni aj zhlukovaniu krvných doštičiek, čo by mohlo viesť k in­farktu.

 2. Hrozno

 Červené hrozno je zdrojom luteínu – antioxidantu, ktorý pros­pieva nielen očiam, ale pomáha odstraňovať aj prvotné znaky aterosklerózy. Antioxidant resveratrol zasa významne  znižuje krvný tlak a predchádza poškodeniu ciev v srdci. Prieskum univerzity v Madride ukázal, že pravidelná konzumácia hrozna dokáže o päť percent znížiť tlak a až o 14 percent hladinu cholesterolu.

3. Čerešne

 Tieto guľôčky obsahujú až 17 látok, ktoré čistia cievy od nánosov. Tieto látky sa nachádzajú najmä v antocyanínoch, látkach, ktoré dávajú čerešniam ich červenú  farbu. Centrum pre liečbu srdcovo-cievnych chorôb v Michigane testmi zistilo, že čerešne znižujú objem tuku okolo pása, čím dramaticky znižujú riziko infarktu.

4. Jahody

Prieskum Harvardskej univerzity na 27 000 ženách ukázal, že tie, ktoré jedli dve a viac porcií jahôd týždenne, mali o 15 percent nižšiu hladinu ­C-reaktívneho proteínu. Ten signalizuje zápal v tele, no zároveň zvyšuje riziko srdcových chorôb. Jahody navyše, rovnako ako acylpirín,  obsahujú salicyláty, ktoré riedia krv a predchá­dzajú vzniku zrazenín. Kyselina elagická zasa znižuje nánosy na krčných žilách, čím predchádza aj mŕtvici.

5. Granátové jablko

Šťava z granátového jablka má priam zázračné účinky. Vedci nedávno zistili, že šťava z tohto plodu má trikrát viac účinných látok než červené víno, ktoré lekári odpo­rúčajú na zlepšenie stavu srdca. Ukázalo sa tiež, že toto ovocie je nielen schopné zmenšovať ­hrúbku ­nánosov v cievach, ale dokonca aj odstrániť tie, ktoré sa na nich roky tvorili. Práve tým zlepšuje prietok krvi do srdca. Nehovo­riac o jeho schopnosti zvyšovať hladinu »dobrého« cholesterolu.

 

6. Mangold 

Táto zelenina obsahuje veľa vitamínu E, ktorý chráni srdce a cie­vy pred nepriaz­nivými účinkami životného prostredia. Nezanedbateľný je obsah draslíka, ktorý znižuje krvný tlak, a kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje hladinu homocysteínu. Netreba to však s mangoldom veľmi preháňať – obsahuje totiž aj veľa vitamínu K, ktorý môže v krvi spôsobovať zhlukovanie krvných doštičiek.