Pred škodlivým UV žiarením je nutné sa chrániť, to je všeobecne známe. Väčšina ľudí už predsa len pristupuje k svojmu zdraviu seriózne a vyrážajú na pláž vyzbrojení opaľovacími krémami s vysokým ochranným faktorom. To je vonkajšia ochrana. Viete ale ako sa chrániť z vnútra?
Výrazne zafarbené ovocie a zelenina
Za svoje farby vďačí ovocie a zelenina karotenoidom- rastlinnému pigmentu. Oranžové a červené plodiny ich obsahujú veľmi veľa. Najväčšími rekordérmi sú rajčiny a melón. Dlhodobé výskumy zamerané na rajčiny potvrdili, že pravidelná konzumácia rajčinového pretlaku alebo pitie rajčinového džúsu znižuje pravdepodobnosť spálenia až o 40%¨.
Ryby a dary mora
Veľké množstvo omega 3 mastných kyselín je obsiahnutých v daroch mora, ktoré chánia organizmus pred voľnými radikálmi. K účinnej letnej ochrane sa odporúča dať si aspoň dvakrát za týždeň tučnú rybu. Ak pre vás ryby nie sú to pravé, môžete ich nahradiť kapsulami s rybím tukom, ktoré sú bežne dostupné.
Zelený čaj
Bol vedecky dokázané, že pravidelné pitie zeleného čaju znižuje riziko rakoviny kože až o 40%. Obsahuje totiž veľmi silné antioxidanty, ktoré úspešne likvidujú voľné radikály. Zo studeného zeleného čaju si môžeme pripraviť rôzne osviežujúce letné nápoje, stačí pridať len citrón alebo med.
Listová zelenina
Zelená listová zelenina ako šalát, špenát, kapusta, kôpor, petržlen a iné majú protirakovinové účinky. Sú bohaté na antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky znižujúce riziko vzniku rakoviny kože.
Kakao a tmavá čokoláda
Kakao je plné antioxidantov. V rámci výskumu zameraného na tento efekt bolo zistené, že pravidelná konzumácia kakaa alebo kvalitnej horkej čokolády znižuje množstvo vzniku rakoviny kože aleno iného kožného problému a celú štvrtinu.
Vnútorná ochrana je doplnkom tej vonkajšej. Rozumný prístup pri pobyte na slnku je počas letných mesiacov najdôležitejší.