unsplash.com
StoryEditor

Máte cez zimu suché a popraskané ruky? Poradíme vám, ako ich chrániť a liečiť

26.12.2021, 14:00
Zdravie
Suché ruky sú cez zimu úplne bežným problémom. Aj keď to nie je nebezpečné, tento stav môže byť pre vás veľmi dráždivý a niekedy až bolestivý. Existuje niekoľko spôsobov, ako im predísť a vyliečiť ich.

Prvá pomoc pre suché ruky

Pri probléme suchých rúk by ste mali vyskúšať niekoľko tipov prvej pomoci, vďaka ktorým sa problému môžete úplne zbaviť. Dôležité je, aby ste začali používať správne hydratačné krémy, ktoré pomáhajú obnovovať vlhkosť vo vašej pokožke. Ak máte problém s častým umývaním rúk, skúste začať používať rukavice, ktoré zabraňujú tomu, aby voda zbavovala vašu pokožku od jej prírodných olejov. Taktiež by ste mali dbať na ošetrenie rúk predovšetkým počas noci, kedy vaša pokožka nie je namáhaná. Na noc si môžete na ruky natrieť vazelínu, zakryť ruky mäkkými rukavicami, čo vám pomôže pri lepšej absorpcii krému do pokožky. Ak je váš problém omnoho vážnejší, skúste sa porozprávať s vaším lekárom, ktorý vám môže predpísať potrebný liek, krém či terapiu UV svetlom, ktorá pomáha pri hojení pokožky. Taktiež si treba dať pozor na stres, ktorý je veľkým spúšťačom problémov so suchými rukami. Určite viete, že veľa problémov vzniká a nechce odísť najmä kvôli psychickým problémom.  

Príznaky naznačujúce vážnejší problém

Ak trpíte jedným z vážnejších kožných ochorení ako ekzém, psoriáza či lupus môžu sa u vás vyvinúť aj komplikácie, ako je infekcia alebo deformácia nechtov. Totiž niektoré príznaky pri probléme so suchými rukami môžu naznačovať aj vážnejší problém. Patrí sem napríklad sfarbenie kože, krvácajúca koža, extrémne začervenanie, otvorené oblasti na pokožke či veľký opuch. Ak sa problém pomocou domácej liečby nezlepší, mali by ste okamžite navštíviť vášho lekára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:53