unsplash.com
StoryEditor

Máte cez zimu suché a popraskané ruky? Poradíme vám, ako ich chrániť a liečiť

26.12.2021, 14:00
Zdravie
Suché ruky sú cez zimu úplne bežným problémom. Aj keď to nie je nebezpečné, tento stav môže byť pre vás veľmi dráždivý a niekedy až bolestivý. Existuje niekoľko spôsobov, ako im predísť a vyliečiť ich.

Počasie či zlé pracovné podmienky

Prvou a najdôležitejšou príčinou suchých rúk býva počasie, najmä čo sa týka chladnejších mesiacov. Spôsobuje to totiž aj to, že počas tohto obdobia je znížená vlhkosť vzduchu, čím sa naopak odvádza vlhkosť z pokožky. Taktiež je dôležité uvedomiť si, aké máte podmienky v práci na pracovisku. Napríklad ľudia, ktorí si musia často umývať ruky, ako zdravotné sestry, lekári či učitelia, môžu trpieť problémom suchých rúk. Predovšetkým sem patria aj pracovníci v továrni či kaderníci, ktorí sú neustále vystavení rôznym chemikáliám alebo iným dráždivým látkam. Ďalšou príčinou sú vaše zdravotné podmienky, ako napríklad problémy s cukrovkou či lupusom, pri ktorých majú ľudia znížený obeh v rukách, čo spôsobuje ľahšiu možnosť podráždenia. Taktiež ekzém a psoriáza sú stavy, ktoré môžu byť príčinou suchých rúk, olupovania a praskania kože.

Hydratovať vždy, keď sa bude dať

Predtým, než sa pustíte do liečenia už existujúceho problému, mali by ste najprv vyskúšať to, aby ste mu predišli. Ak môžete mať suché ruky kvôli pracovným podmienkam, zvážte či nezačnete so sebou  nosiť krém, aby ste si ho počas dňa mohli kedykoľvek naniesť. Avšak krém, ktorý použijete, by mal obsahovať prírodné zvlhčovače, ako napríklad glycerín, jojobový olej, kakaové maslo či aloe vera. Ak si vaša práca vyžaduje časté umývanie rúk, skúste si na umývadlo s mydlom položiť aj hydratačný krém, ktorý použijete po každom umývaní. Nenanášajte si ho však zakaždým veľmi veľa, aby ste mohli hneď pokračovať v práci. Najdôležitejšie je, aby ste sa pri každom type príčiny vyhýbali nadmernému teplu, pretože tak ako chladné podmienky, tak aj teplé môžu pokožku ešte viac vysušiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:53