pexels.com
StoryEditor

Celulitída ako súčasť väčšiny žien. Ako sa jej zbaviť a čo na ňu naopak nepomáha?

25.12.2021, 15:00
Krása a móda
Celulitídu má väčšina žien - bez ohľadu na to, akú postavu majú. Ovplyvňuje ženy všetkých tvarov, veľkostí, veku a rás. Napriek tomu, že je taká bežná, v spoločnosti o nej neustále koluje veľké množstvo mýtov a nepravdivých informácii. Ktoré to sú?

Celulitída v skutočnosti nie je problémom tuku, ale kože. Toto estetické "prekliatie" trápi takmer 90% žien. Spôsobuje ju naberanie tukových buniek v podkoží, vďaka čomu sa vytvára hrudkovitá hmota, ktorá sa prejavuje nerovnosťou na povrchu tela. Vyskytuje sa predovšetkým v oblastí bokov, stehien, zadku čo dokonca aj na rukách. S jej vznikom súvisí najmä stres, nízky príjem tekutín, porucha metabolizmu, nadváha či nedostatok príjmu vlákniny. Ženy na celom svete sa snažia celulitídu odstrániť rôznymi spôsobmi, avšak väčšine sa nedarí tento problém vyriešiť. V spoločnosti totiž koluje veľké množstvo mýtov, ktoré by ste okamžite mali vypustiť z hlavy.

Celulitídu majú len ľudia s nadváhou

Celulitídu spôsobuje mnoho faktorov či už sú to hormóny, genetika, štruktúra pokožky, alebo životný štýl. To všetko hrá úlohu v tom, ako sa objavuje na našom tele. Je veľkým mýtom, že celulitídu majú len ľudia s nadváhou, pretože ňou často trpia aj športovci. Aj keď ju má takmer každá žena, na niekoho môže pôsobiť menej či viac a všetko záleží od hormónu zvaného estrogén. Estrogén pomáha udržovať pokožku jemnú a pružnú, keď však jeho hladina začne klesať, telo bude produkovať menej kolagénu. Ten je vo vašom tele dôležitým proteínom, ktorý udržuje pokožku hladkú. Faktom je, že ľudia s normálnou hmotnosťou ňou môžu trpieť taktiež. Celulitída sa objavuje väčšinou na mäsitých častiach tela a čím viac telo starne, tukové bunky sa rozširujú a tlačia sa cez kolagén, tým sa vytvorí tento kožný problém.

Postihuje len ženy

Áno, je pravda, že u žien je väčšia pravdepodobnosť vzniku celulitídy ako u mužov. Dôvodom je, že muži majú hrubšiu kožu a ich kolagénové pásy sú orientované krížom-krážom, čo eliminuje schopnosť vyduť skupinu tukových buniek. Avšak môže sa stať, že ňou začne trpieť aj muž, ak napríklad dostane pri nejakom druhu liečby estrogénové hormóny, vtedy sa uňho môže rozvinúť celulitída. Faktom teda je, že celulitídou môžu ochorieť muži aj ženy. Hoci je to u žien oveľa bežnejšie, pretože ňou trpí približne 90% , naopak u mužov je to len 10%.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:14