Zázračný zázvor
Nakrájajte si malý kúsok čerstvého zázvoru (cca 1 cm) a zalejte ho zhruba 2 dcl horúcej vody. Nechajte ho lúhovať a po 25 minútach ho vyberte. Dochutiť ho môžete citrónom, medom alebo rôznymi pikantnými bylinkami. Tie majú nielen ohrievací účinok ale rovnako tak dezinfikujú telo.
Cesnak
Čínska medicína používa cesnak tisíce rokov. Má antibakteriálny, dezinfekčný ale aj imunizujúci účinok. Môžeme ho konzumovať rôznymi spôsobmi. Ak však chcete uvoľniť jeho najúčinnejšie zložky je dôležité, aby ste ho roztlačili a premiešali s medom.
Citrusový mix
Nielen citróny, ale aj pomaranče, mandarínky alebo grapefruity majú antibakteriálne účinky. Ich vysoký obsah vitamínu C pomáha efektívne liečiť nádchu. Šťavu z nich je dobré pomiešať s medom. Tento mix je vhodný aj pri nevoľnostiach. Dôležité je jesť ich v správnej miere, aby ste si nepoškodili zubnú sklovinu.
Cibuľa
Najviac vitamínov získame z cibule varením. Aby sme dosiahli najlepší účinok, uvaríme 2 cibule. K vývaru primiešame citrón, med a zázvor a dosiahneme perfektnú vitamínovú bombu pre naše telo.
Chren
Čerstvo nastrúhaný chren je pre telo veľmi blahodárny. Jeho účinná zložka má protizápalový účinok a tiež zmierňuje kašeľ. Rovnako nám pomáha zmierniť upchatie dutín v nose.
Štipľavá paprika
Pikantné chili uvoľňuje priedušky a nosové dutiny. Urýchľuje aj proces odhlieňovania.
Varené víno
Ľudová medicína používa na liečenie horúce víno. Zrieďte biele alebo červené víno s vodou. Ochuťte ho škoricou, klinčekmi a anízom. Pred ukončením pridajte pomarančovú kôru a med. Dôležité však je, aby ste víno pili len vtedy, ak neužívate žiadne lieky, na ktoré je alkohol zakázaný. Hoci sa väčšia časť odparí pri varení, je dôležité, aby sme boli obozretní.