pexels.com
StoryEditor

5 vecí, ktoré mužom ospravedlňujeme. A nemali by sme!

22.05.2017, 19:00
Vzťahy
Je jedno, či ste v dlhodobom vzťahu alebo patríte k čerstvo zaľúbenej holubičke. Sú veci, ktoré by ste chlapovi, ktorý je momentálne dôležitou súčasťou vášho života, nemali ospravedlňovať. Nie, kvôli tomu, aby ste ho vytrestali, ale preto, že to voči vám nie je správne...

1. Pár dní sa vám neozve
Nenapíše, nezavolá a vy sa strachujete, či niekde neleží na ceste, alebo sa trápite, či si niekde neužíva s druhou...Na vaše esemesky nereaguje, telefón nezdvihne a ani nezavolá späť. Pár dní si nenájdete ani jednu správu či neprijatý hovor, ani nezazvoní pri vašich dverách, ani nepošle správu po holubovi. Je nezvestný. Teda, vo vašom živote. Potom, keď vy už máte predpísané antidepresíva a ste pevne odhodlaná už po stýkrát to skončiť, zavolá, alebo napíše. S nejakou dobrou výhovorkou, na ktorú mu sadnete skôr či neskôr ako mucha na lep. Pretože je to skrátka váš vysnívaný chlap. Čo na tom, že vás už takto viackrát vytrápil, vy ste plakali doma do vankúša a on bol bohviekde, hlavne, že je späť...Robíte chybu, kamoška! Toto by žiadny chlap, ktorý chce fungovať v normálnom plnohodnotnom vzťahu robiť nemal. A bez ohľadu na to, že nemusíte byť zrovna stíhačka, informácie o tom kde a s kým je, by ste proste mali mať vždy.

2. Je hrubý a arogantný
Každý môže mať zlý deň alebo vstať ráno opačnou nohou, áno. Aj svoju povahu má každý inú a tiež svoje problémy. To ale neznamená, že váš muž má právo vás urážať, nadávať vám a osočovať sa na vás aj za to, že dýchate. Ak sa to stane raz, stane sa to aj druhýkrát, pretože z toho nevyvodíte žiadne dôsledky. Nakričí na vás, počastuje vás vulgarizmami, ktoré ani nepoznáte, pouráža vás za všetko – kto ste aj čo robíte a potom sklopí uši a príde za vami s ospravedlnením, že veď on to tak nemyslel. A vy si poviete, že skrátka nemá svoj deň, že toho mal veľa v práci, že je hladný, smädný, unavený...Usmejete sa neho, pohladíte po hlave a snažíte sa na pichľavé slová zabudnúť. Nevravte nám, že takto  sa vám funguje ľahko, veď niektoré slová bolia viac ako facka...Takže ak takéto správanie mužovi ospravedlňujete, budete si musieť zvyknúť na to, že vždy budete ľahkým terčom pre jeho vyventilovanie. Napriek tomu, že nie je každý deň nedeľa, takto sa k vám váš muž nikdy správať nesmie.

3. Zabúda na vás a neplní si svoje sľuby
A tým nemyslíme len dôležité dátumy výročí, narodenín či prvého rande, ale aj to, že na vás zabúda ako na svoju partnerku tak nejak vo všeobecnosti. Keď sa s niekým dohaduje na programe, akosi zabúda, že existujete, že ste možno mali spoločný plán alebo žeby ste mohli ísť na dohodnuté miesto s ním. Keď ste niekde v spoločnosti, zabudne vás predstaviť priateľom alebo kolegom. Keď v práci dostane lístky na divadelné predstavenie či koncert, radšej ich pošle kolegovej žene, napriek tomu, že by ste ich mohli oceniť aj vy. Keď sa ho niekto opýta, ako sa máte, opýta sa: „s kým“? Občas po vás zabudne prísť do práce alebo zabudne, že máte ísť na obed k vašim rodičom. A zabúda tiež na to, čo mu hovoríte, nech je to pre vás akokoľvek dôležité. Keď vám niečo sľúbi a vy s tým rátate, takmer vždy vás to len sklame. Ak mu tieto veci v danú chvíľu vyčítate, vyhovorí sa, že má toho veľa, že je hlavou inde a nevie čo skôr...ale my vieme! Ako prvé by si mal určiť svoje osobné priority a uvedomiť si, či ste jednou z nich. Ak mu vždy ospravedlníte tieto jeho výpadky pamäte, tak si možno nikdy celkom vašu úlohu vo svojom živote neuvedomí. A ak teda nejakú máte, zabúdať by na vás rozhodne nemal.

4. NIČ vám nepomôže
Celé dni preleží na gauči pri telke, nechá sa obslúžiť a nezaujíma ho, že aj vy ste boli celý deň v práci a máte toho veľa. A pretože časy dávnejšie, keď bola žena domácou pani už dávno vypršali, toto jeho leňošenie by ste ospravedlňovať nemali. Nie preto, že ženská emancipácia by mala ovládnuť celý svet, ale jednoducho preto, že dnes ženy plnohodnotne pracovne fungujú, ráno vstávajú a zarábajú. My netvrdíme, že by mal automaticky každú sobotu luxovať byt, alebo každý deň pretierať podlahu či stáť tri hodiny pri hrncoch. My si len skrátka myslíme, že každý chlap by raz za čas mohol žene uvariť večeru, či minimálne párky a občas umyť riad, keď vidí, že má toho veľa. Alebo ísť nakúpiť, vyniesť smeti či konečne opraviť tú kľučku na kúpeľni, čo vám stále vypadáva. Ak robíte doma všetko sama a z pracovnej zmeny chodíte do domácej, pretože váš drahý nepohne ani prstom, tak si z vás jednoducho urobil slúžku. Pretože ak mu to budete stále ospravedlňovať tým, že je naozaj asi dosť unavený z práce, veď je predsa náročnejšia ako tá vaša, môže to dospieť k tomu, že budete nakoniec robiť aj tie mužské práce celkom sama. A dokonca väčšieho kalibru, ako je dotiahnutie kľučky od dverí. Chlap, ktorému na vás záleží by mal pre vašu vlastnú a nakoniec aj jeho radosť naozaj spraviť niečo navyše, len tak, pretože máte toho občas veľa aj vy.

5. Zvláštna a nebezpečná kategória – Je neverný a násilný
Tá najneospravedlniteľnejšia. Nemusíme snáď hovoriť PREČO. Je to totiž jasné ako facka. A to doslova. Buď facka menom podvod, ktorý raní každú ženu, nech si hovorí čo chce. Je samozrejme na vás, či odpustíte svojmu mužovi jeden prešľap poznačený alkoholom a dokážete s ním fungovať naďalej. Ospravedlňovať však neustále zálety, ktoré má je tak trošku viac nad hranice, nemyslíte? Vedieť, že občas chodí za inou, keď nepríde na večeru domov a potom si k vám ľahne do postele a ešte možno obšťastní aj vás. Bŕŕŕŕŕŕ. Striaslo vás? Čo si budeme klamať, aj takto niektoré ženy fungujú. Možno preto, že im po príchode domov povie, ako veľmi ich miluje a ony mu uveria, možno zo strachu odísť, možno z naučenej povinnosti či zvyku, ktorý si v sebe nesú ešte od prastarých mám. Takže, ak sa na to pozrieme triezvymi očami súčasnosti, ak máte mať normálne fungujúci vzťah, nemôžete neustále tolerovať chlapove „bokovky“, pretože vám reálne hrozí pobyt na psychiatrii. To je totiž veľa na každú ženu, nech je toto pohlavie akékoľvek silné. Nech už vám po návrate od milenky doma povie čokoľvek, aj keby vám zložil pieseň o láske a zahral vám ju na violončele...

A potom facka fyzická. Taká, ktorá bolí na tvári aj na duši. Taká, ktorá zanecháva stopy zvonku aj zvnútra. A tá, čo sa nedá ospravedlniť! Jednoducho nie. Pretože, nech už to znie akokoľvek ako klišé, urobil to raz, urobí to druhý krát...a vy sa predsa máte veľmi rada na to, aby ste mu to tolerovali, VŠAK?!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:58