Sexuologička a psychiatrička Danica Csaisovádm
StoryEditor

ROZHOVOR so sexuologičkou Danicou CSAISOVOU: Čo najviac trápi páry v jej ordinácii

27.08.2024, 10:00
Vzťahy

Pohlavný styk je častou a najmä u nás žien, obľúbenou témou. Diskutovať o ňom dokážeme hodiny a vždy sa nám podarí nájsť niečo, čo je hodné spomenutia. Či už hovoríme o spokojnosti alebo naopak o problémoch, ktoré treba bezodkladne riešiť. Svoje o tom vie aj sexuologička a psychiatrička Danica Csaisová. Počas vlastnej praxe pomohla tisíckam klientov v rôznych intímnych oblastiach. Nám prezradila napríklad to, ako sa v ľudia po pandémií v tejto sfére zmenili, ale aj to niečo o odcudzení či nevere. Odborníčka naozaj vie o čom hovorí, toto sú slová, ktoré by sme mali počuť všetci.

Sexuologička Danica Csaisová sa sexuálnej oblasti venuje už dlho. Vo svojej praxi sa stretla takmer so všetkým. Od nevery, cez stratu vášne až k odcudzeniu. Je pre ňu prirodzené radiť, nám odpovedala na niekoľko otázok. Otvorene hovorí, že problémy v posteli sú bežné a treba ich riešiť. V ideálnom prípade čo najskôr, s odstupom rokov sa o nich bude hovoriť oveľa ťažšie.

Korona ako učiteľ

Pandémia zreteľne zasiahla všetky rodiny. Okrem fyzického zdravia sa odrazila aj na tom mentálnom, zmeny spôsobila aj na milostnej úrovni. V čom sme boli iní?

,,Ľudia boli odkázaní byť viac spolu, to otvorilo viaceré problémy. Ako náhle boli stále spolu, zistili, že sa nemajú o čom rozprávať, že si nedôverujú, všeličo si vyčítajú a vyhrabávajú staré, dávno zabudnuté problémy. Na druhej strane to mohol byť ideálny priestor na riešenie tých problémov,“ povedala nám Danica Csaisová a dodala, že najmä počas tohto obdobia ľudia zistili, že majú zrazu viac času nad svojím problémom premýšľať. Čo mohlo mať samozrejme pozitívne, ale z časti aj negatívne následky.

Ako zvládnuť odcudzenie? Čím dlhšie, tým horšie

Sexuologička ďalej hovorí aj o náročnejších témach. Jednou z nich je napríklad odcudzenie. Ak už si s partnerom nie ste blízki a v intímnej sfére máte problémy, nezúfajte. Časté sú aj prípady, keď si partneri nerozumejú a problémy sa im podarí prekonať práve vďaka sexu. Odborníčka je presvedčená o tom, že aj takéto prípady sa dajú riešiť. Stačí len chcieť a komunikovať. A to absolútne otvorene, úprimne a bez hanby.

,,Ľudia sú rôzni, pre niekoho je to dôležité menej pre iného viac. Keď sa stretne prirodzene chladný človek s niekým emočne založeným nemôže to dlho fungovať. Ak sa stretnú dvaja rovnako nastavení ľudia, vždy sa vedia dohodnúť. Základy vzťahu sú otvorenosť a dôvera. Vieme komunikovať tak, aby sme druhého človeka neurazili.  Ak je medzi ľuďmi veľký cit, dokážu prekonať akékoľvek problémy. Trošku sa na seba musíme aj podobať, aby sme si rozumeli. A musíme byť trošku odlišní, aby sme sa milovali,“ opísala úprimne.

Ďalšou skúsenosťou je napríklad to, že partneri vo vyššou veku strácajú chuť na sexuálny styk. Je to bežné a dá sa s tým pracovať. Podľa Danice je však veľmi ťažké intímny život naštartovať aj s časovým odstupom. Čím dlhšie ho nemáte, tým ťažšie ho znova obnovíte. Podľa jej slov by naša pasivita nemala trvať dlhšie ako mesiac. Ak bude trvať dlhšie, odcudzíme sa. A čo robiť v takomto prípade? Tu nám zostáva opäť len jediné. Komunikácia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. september 2024 07:51