Sexuologička a psychiatrička Danica Csaisovádm
StoryEditor

ROZHOVOR so sexuologičkou Danicou CSAISOVOU: Čo najviac trápi páry v jej ordinácii

27.08.2024, 10:00
Vzťahy

Pohlavný styk je častou a najmä u nás žien, obľúbenou témou. Diskutovať o ňom dokážeme hodiny a vždy sa nám podarí nájsť niečo, čo je hodné spomenutia. Či už hovoríme o spokojnosti alebo naopak o problémoch, ktoré treba bezodkladne riešiť. Svoje o tom vie aj sexuologička a psychiatrička Danica Csaisová. Počas vlastnej praxe pomohla tisíckam klientov v rôznych intímnych oblastiach. Nám prezradila napríklad to, ako sa v ľudia po pandémií v tejto sfére zmenili, ale aj to niečo o odcudzení či nevere. Odborníčka naozaj vie o čom hovorí, toto sú slová, ktoré by sme mali počuť všetci.

Komunikácia je základ

S komunikáciou to nie je vždy jednoduché. Niekedy možno nevieme nájsť tie správne slová alebo sa jednoducho bojíme reakcie druhej osoby. Sexuologička prezradila, že s takýmito situáciami sa stretáva často. Na vzájomné rozhovory má niekoľko obyčajných, ale za to efektívnych rád.

,,Muži sú viac vizuálni ako my ženy. Keď vidia pohyb, znamená to pre nich automaticky nejaký signál.

My ženy si robíme oveľa väčšie starosti. Muži neriešia. Potom sú prekvapení a sklamaní, ak žena svoje správanie myslela úplne inak. V ideálnom prípade je to tak, že sa partneri zladia. Je dôležité si pomôcť samozrejme aj naším rozumom. Vieme ohodnotiť aj to, čo je dlhodobo dôležité.“

So vzájomným rozprávaním súvisí aj fakt, akým spôsobom o veciach hovoríme. V konečnom dôsledku je ešte dôležitejší ako to čo hovoríme. Ak sa s naším partnerom podelíme o problémy, ktoré sme si v milostnom živote všimli, musíme byť mimoriadne opatrné. Slová treba detailne prehodnocovať, a to za každých okolností!

,,Vyžaduje to veľkú dávnu dôvery a zručností, ktoré používame v slovách. Slovom vieme pomôcť, ale aj ublížiť. V intímnej sfére by sme sa nemali zaoberať napríklad veľkosťou údu, pretože tá je daná navždy. Nemáme sa zaoberať ani tým, že sme pribrali, nehodnotiť to telesné, nič sa vyčítať. Nesmieme sa znížiť k nijakému ponižovaniu. Je to jednoducho náš problém, máme byť obratní a máme si to premyslieť. Veci treba riešiť v pokoji. Rozhovory sú ťažké, tak to jednoducho je,“ povedala Danica s tým, že odporúča sa opierať o príjemné skúsenosti zo spoločnej minulosti. Pripomeňte partnerovi, ktoré intímne zážitky ste si mimoriadne užili, alebo ktoré by ste s ním chceli opätovne prežiť. Ak je muž chápavý, verte mi, že vám porozumie.

Nevera sa dá prekonať

Ďalším náročným, ale žiaľ častým problémom je aj nevera. Mnoho žien tvrdí, že by ju za nijakých okolností nedokázali odpustiť. Na druhej strane sú tie, ktoré by v sebe našli silu, a vo vzťahu by napriek veľkej bolesti pokračovali.

,,Mnoho žien povie, že aj by som to odpustila, ale neviem to zabudnúť. A to má byť presne naopak. Ako náhle som sa rozhodla, že to je minulosť, treba  byť disciplinovaný a nikdy to nevytiahnuť. To sa nedá odčiniť, tak načo to vyťahovať?“ tvrdí Danica.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 03:59