Od vzťahu máme často nereálne očakávania, skutočnosť je však iná.Dreamstime
StoryEditor

Vzťahy ako z romantických filmov neexistujú. Realita je iná, na tieto očakávania zabudnite

02.08.2024, 12:00
Vzťahy

V knihách a filmoch často vidíme idylické páry, u ktorých všetko funguje viac než dokonale. Keď sa vrátime do reality zistíme, že nie vždy to vyzerá rovnako. Sem tam sa do našich dní pripletie nejaká nezhoda či hádka, stále musíme robiť kompromisy či ústupky. Takto to jednoducho funguje a je to úplne v poriadku! Ak žijete v ružovej bubline a máte nereálne očakávania, mali by ste sa zobudiť. Toto sú niektoré z nich, na ktoré v skutočnom svete rovno zabudnite.

Romantické príbehy milujeme všetky. Páči sa nám bezstarostný život hlavných hrdinov, ich idealizované dni a partnerstvá bez akýchkoľvek reálnych problémov. Na vlastnej koži však zažívame niečo celkom iné. Niekedy možno fantazírujeme o živote dokonalých postáv. Niekde v hĺbke duše však všetky vieme, že tie naše by sme za nič nemenili. Skúsme sa toho držať a na tieto nereálne očakávania radšej viac nemyslime.

Vždy sa na všetkom zhodneme

V prvom rade, nikdy neočakávajte, že sa na všetko zhodnete. A už vôbec nie na prvý krát. Je predsa úplne prirodzené, že každý z nás je iný a najmä, každý z nás je originál! Ak by ste mali na všetko rovnaký názor a premýšľali o veciach identicky, verte mi, začali by ste sa nudiť. Vzťah je o kompromisoch. Je úplne v poriadku sa o rôznych záležitostiach rozprávať a snažiť sa nájsť spoločné riešenie. Ak sa na väčšine životných otázok zhodnete, je to perfektné! Ak sa však nájde mnoho aj takých, na ktoré máte úplne iný názor, nezúfajte. Žijete v absolútne normálnom a zdravom vzťahu.

Nikdy sa nebudeme hádať

Ďalším nereálnym očakávaním je partnerstvo bez hádok. V seriáloch často vidíme dvojice, ktoré si tak veľmi rozumejú, že k hádkam medzi nimi nikdy nedôjde. Pravdou však zostáva, že aj keď si mimoriadne rozumiete, hádkam sa nevyhnete. Občas jednoducho nastanú situácie, kedy iné riešenie neexistuje. Nie je prijateľné ak sa hádate denne.  Nad čím sa však netreba zbytočne pozastavovať sú občasné výmeny názorov. Sú bežné a niekedy dokonca prínosné! Môžete si na základe nich vytvoriť reálne predstavy o tom, čo chcete a čo sa vám naopak nepáči. Príležitostné hádky dokonca pomáhajú k zdieľaniu odlišných názorov a vyjadreniu obáv, aby mohlo dôjsť k pozitívnej zmene.

Vždy vie prečo a ako sa cítim

Náš partner nemá vešteckú guľu, pamätajme si to. Niekedy od neho chceme aby za každých okolností vedel prečo a ako sa momentálne cítime. Máme pocit, že musí ovládať všetky naše zmeny nálad a najmä ich príčiny. Aj keď niekedy samy nevieme, čo sa to s nami vlastne deje. Dámy, nečakajte od vašich polovičiek nemožné. Nevedia veštiť a často by uvítali, aby sme im na rovinu povedali čo sa deje. Možno ide len o menštruačné výkyvy nálad alebo sme sa zle vyspali. Najdôležitejším kľúčom k zdravej láske je komunikácia. A to vždy, všade a za všetkých okolností!

Všetok voľný čas budeme spolu

Kvalitne strávený čas vo dvojici je vzácny, avšak nezabúdajte aj na ten individuálny. Nereálnym očakávaním je aj predstava, že všetky voľné chvíle budete tráviť výhradne vo dvojici. Napriek tomu, že na prvý pohľad znie romanticky, je skôr obmedzujúca. Myslite na to, že stále máte okolo seba aj svoju rodinu či priateľov. Vyhraďte si čas aj na nich. Ak tak urobíte, pozitívne to ovplyvní aj náladu medzi vami a vaším mužom! Oddýchnete si od seba a budete si nepochybne vzácnejší. Vyrazte si na kávu s kamarátkou, zabehať si, choďte pozrieť rodinu alebo si zahrať s partiou bowling. Keď sa vrátite domov, budete sa mať o čom rozprávať a pozitívna energia, ktorú ste načerpali vám obom prospeje. A to na sto percent!

On ma urobí šťastnou

Posledným a mimoriadne častým nereálnym očakávaním je predstava, že vás druhá osoba urobí šťastným. Toto je skutočne najväčšia banalita, o ktorej môžete byť presvedčení. Faktom je, že ak sa nedokážete urobiť spokojným sami, nepodarí sa to ani nikomu inému. Šťastie musíte nájsť v sebe. Aj keď na začiatku vzťahu sa môže zdať, že druhej osobe sa to dokonale podarilo, nedajte sa oklamať. Počiatočné vzrušenie s trvalým pocitom spokojnosti nemá vôbec nič spoločné. Keď prvotné zamilovanie vyprchá, vrátite sa do starých koľají. Preto je absolútne nevyhnutné dbať o svoje psychické zdravie po celý život. Bez ohľadu na to, či máte partnera alebo nie.

Ak ste sa v niektorých nereálnych predstavách našli, žijete skôr vo vašej vysnívanej rozprávke. Nebojte sa, nikdy nie je neskoro vrátiť sa naspäť. Stačí len otvoriť oči a začať vidieť svet taký, ako naozaj je. A verte mi, je sa na čo pozerať.

ANKETA
Mávate často od vzťahu nereálne očakávania?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. október 2024 09:31