Rozísť sa môžete aj bez zbytočných hádok a drámy.dreamstime
StoryEditor

Zvládnite rozchod s gráciou, bez drámy a s čistým štítom

12.07.2024, 14:00
Vzťahy

Rozchod je vždy veľmi bolestivý a to pre obe strany. Bez ohľadu na to, či ste jeho iniciátorom, alebo tým, koho druhá strana opúšťa. No zároveň je niekedy nevyhnutný a zotrvať vo vzťahu, v ktorom jeden z dvojice nie je šťastný nie je ideálna cesta. Ako však prežiť rozchod bez ujmy na duševnom zdraví a tiež so vztýčenou hlavou?

V ideálnom svete by mal rozchod dvoch ľudí prebehnúť tak, aby ste sa aj potom mohli pozrieť jeden druhému do očí, prípadne sa stretnúť v príjemnej a uvoľnenej atmosfére. No realita je mnohokrát iná.

Neobviňujte sa

Nikto sa so svojim partnerom nerozchádza len z dlhej chvíle. Rozchodu zrejme predchádzalo obdobie, počas ktorého ste museli obaja cítiť, že už nie je niečo v poriadku. Možno sa vám aj napriek snahe nepodarilo vo vašom vzťahu urobiť žiadny zvrat, vďaka ktorému by ste ho zachránili. Neobviňujte z toho seba, ani partnera. Zásluhu máte na tom obaja. A možno len skutočne nie ste pre seba tí praví. Vzájomné obviňovanie k ničom nevedie, akurát vyvoláte ešte väčšie dusno než je a rozchod bude ešte o niečo emotívnejší a bolestivejší. A nepripisujte vinu ani sebe. Sebaobviňovanie vám na nálade nepridá. V konečnom dôsledku je fér tak pre vás ako aj pre vašu polovičku, ak zo vzťahu odídete, pokiaľ niečo nie je v poriadku.

Úprimnosť

Najdôležitejšie je, aby ste boli k partnerovi úprimní. Nevymýšľajte si  žiadne milosrdné lži či menej bolestivé dôvody, ktoré partnerovi predostriete. Práve naopak. Povedzte mu pravdu. Samozrejme citlivo. Len tak ju bude môcť pochopiť a prijať v plnom rozsahu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. september 2024 20:29