Ak ste na krok od rozchodu, skúste vsadiť na overené a účinné rady.Dreamstime
StoryEditor

Ste krok od rozvodu a chcete to zmeniť? Tieto rady zachránia aj poriadne naštrbený vzťah

09.07.2024, 13:00
Vzťahy

Čoraz viac sa to medzi vami komplikuje, častejšie sa hádate ako smejete a začínate mať pocit, že už nevidíte nijaké spoločné východisko? Pomaly, ale isto smerujete k tomu, že vaše cesty sa budú musieť rozdeliť. Možno ste malý krôčik od rozchodu, avšak ešte nič nemusí byť stratené. Všetky problémy sa dajú riešiť a aj takmer stroskotaný vzťah sa dá ešte zachrániť! Ako na to? Tu nie je niekoľko účinných rád, ktoré by si mal prečítať každý, kto chce dať svojej láske ešte nejakú šancu.

Niektoré vzťahy sú odsúdené na zánik, to nemôžeme spochybniť. Existujú aj také, na ktorých treba iba o niečo viac zapracovať a budú opäť dokonale funkčné. Nie vždy sa vypláca okamžité vzdávanie sa. Možno stačí iba popremýšľať, kde viazne váš problém. Zamyslite sa a skúste situáciu riešiť. Aj keď možno z posledných síl, veríme, že to bude stáť za to!

Vsaďte na komunikáciu, od základov!

Komunikácia je základom každého vzťahu. Rovnako by to malo byť aj v tom vašom, aj keď možno už nejaké to obdobie nie je ideálny. Skúste sa ňu opäť zamerať, avšak tento krát detailnejšie. Rozprávajte sa s partnerom o jeho pocitoch, o tom, kde je skrytá chyba z jeho uhla pohľadu. Nebojte sa hovoriť otvorene a úprimne. Pokojne vyjadrite aj to, že vám na vašom spojení záleží a nechcete oň prísť. Nechajte druhého rozprávať a v prvom rade, buďte trpezlivá. Každý problém si vyžaduje čas. A niekedy je dlhší, ako by sme boli ochotné priznať.

Vyzvite svojho partnera, aby prejavil, čo mu na vašom spoločnom nažívaní spôsobuje smútok. Dajte mu priestor, aby povedal čo ho trápi a čo by si predstavoval inak. Vy urobte to isté a skúste spoločne hľadať kompromisy. Verte mi, že práve táto cesta vás v konečnom dôsledku neuveriteľne posilní!

Čas na nové hranice

Niečo vo vašom vzťahu prestalo fungovať, to je očividné. Skúste prísť na to, čo presne to je a ako tento problém odstrániť. Jednoducho povedané, stanovte si nové hranice. Pre partnerstvo to môže byť dokonca prínosné, pretože vás to spoločne posunie ďalej. Povedzte si, aké medze nechcete prekračovať a prečo je tomu tak. Ak svoje dôvody logicky vysvetlíte, je pravdepodobné, že ich pochopí aj druhá osoba. Ak ich nie je ochotná v nijakom prípade akceptovať, nastáva horšia situácia. V tomto prípade už východísk pre spoločnú cestu životom naozaj nie je veľa.

Nezabúdajte na čas spolu, ale aj osamote

Záľuby utužujú vzťah, či už je idylický alebo naopak problémový. Nevzdávajte to a zabojujte o spoločné trávenie času. Navrhnite niekoľko aktivít, ktoré by vás mohli baviť, alebo ktoré ste spolu radi robievali kedysi. Vyberte sa do prírody, pozrite si seriál, choďte spolu na výlet, prechádzajte sa, plávajte, hrajte karty, choďte na bowling. Robte čokoľvek, čo vás oboch napĺňa!  Program skúste vymyslieť spolu a snažte sa nadchnúť aj pre takéto maličkosti.

Rovnako dôležitý je aj čas osamote. Trávte čas vo dvojici, avšak skúste si dopriať aj niekoľko hodín alebo dokonca dní pre seba. Venujte sa svojím individuálnym záľubám, pri ktorých si obaja prečistíte hlavu. Možno dokonca prídete na to, že si neuveriteľne chýbate a neviete bez seba existovať. Stretnite sa s priateľmi a poraďte sa s nimi o svojich problémoch. To, že prídete na želané riešenie vám zaručiť nevieme. Avšak stopercentne dospejete k iným myšlienkam, ako za bežných okolností. A to môže byť naozaj nápomocné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. október 2024 23:15