Ak prežívate vo vzťahu krízu, začnite to riešiť čo najskôr.dreamstime
StoryEditor

Tri najčastejšie dôvody, prečo vo vzťahu nastáva kríza. Ak sa to deje aj u vás, začnite to čím skôr riešiť

25.06.2024, 14:00
Vzťahy

Aj tie najharmonickejšie vzťahy z času na čas preverí poriadna búrka. Kým niektoré páry takéto obdobie ustoja a dokonca ich to posilní, mnohé sa rozpadnú. Príčiny a dôvody môžu byť rôzne. Pároví terapeuti sa však zhodujú na troch najčastejších dôvodoch, ktoré stoja za väčšinou rozpadnutých vzťahov.

Aby vzťah na sto percent fungoval, je nevyhnutné, aby ste na ňom neustále pracovali. Niekedy zlyhá komunikácia, inokedy príťažlivosť a často je to aj nedostatočné docenenie od partnera.

Komunikácia

Keby fungovala medzi partnermi komunikácia, nemuseli by sa častokrát dostať do začarovaného kruhu, z ktorého sa dá vystúpiť len málokedy. Rozprávajte sa s partnerom. Riešte s ním aj na prvý pohľad úplné banality, ktoré vás ťažia. Keď o nich vaša polovička vie, pomôže mu to lepšie sa orientovať vo vašich pocitoch, náladách či očakávaniach. A rovnako aj vy podporte svojho partnera, aby sa s vami rozprával. Niekedy nad istými situáciami radšej mávnete rukou. Pomyslíte si, že to možno nestojí za reč túto tému otvárať, no pravda je taká, že ak je takýchto tém, ktoré ostávajú „zabudnuté“ viac, vytvára sa celkom slušný balíček, ktorý časom nadobudne také rozmery, že už ho nebudete môcť len tak pomyselne prenášať z jednej strany na druhú a tváriť sa, že sa to nejako vyrieši. Nebagatelizujte partnerove problémy, nepodceňujte ich a keď sa rozhodne otvoriť sa vám, tak mu načúvajte. Možno sa vo všetkých názoroch nestretne, no dôležitá je snaha tomu druhému rozumieť a vypočuť si ho.

Príťažlivosť

Aj vášeň sa postupne zo vzťahov vytráca, a po niekoľkých rokoch vzájomného spolužitia už ani zďaleka nie je taká ako na začiatku. Stáva sa, že ju jeden z partnerov začne hľadať niekde inde, čo je de facto začiatkom konca. Je potrebné si uvedomiť, že ten oheň po čase bude v každom vzťahu len plamienkom. A aj napriek tomu, že je to v partnerskom vzťahu veľmi dôležité, bola by škoda vzájomné porozumenie, priateľstvo či lásku vymeniť len za chvíľkové vzplanutie. Snažte sa na vzťahu neustále pracovať. A aj na vašej intimite. Venujte jeden druhému dostatok času a vyhľadávajte chvíle, keď môžete byť sami. Choďte na večeru a urobte si také malé rande, počas ktorého neriešte deti či domácnosť. Uvoľnite sa a zaspomínajte si spoločne, aké to bolo počas vašich začiatkov. Ak sa z vašej postele vytratila vášeň, cielene na nej zapracujte. Stačí možno pár nových kúskov spodnej bielizne, prípadne hračky, ktoré vás opäť naladia na tú správnu vlnu.

Nedocenenie

Pocitom nedocenenia trpia často predovšetkým ženy. Sú doma, na materskej, starajú sa o dieťa, o domácnosť, o to, aby všetko klapalo na sto percent a pre ich partnera to stále nie je dosť. Z toho prirodzene nastáva frustrácia a tá ústi do hádok. No nedocenenie môžu pokojne pociťovať aj muži. Ak prišli do rodiny deti, odišiel jeden stabilný príjem partnerky. Všetko je zrazu na ich pleciach a namiesto výčitiek, že jediné čo majú zabezpečiť sú financie je možno lepšie, ak ich oceníte. Ak im poviete, že si uvedomujete, že to pre nich musí byť veľké bremeno. Uistite ho, že to spoločne zvládnete a poďakujte sa mu, že sa o vás stará a snaží sa vás zabezpečiť. Muži nemajú takú empatiu, aby vedeli vždy slovami vyjadriť to, čo práve potrebujete počuť. Tak mu to povedzte. Upozornite ho na to, aké je pre vás dôležité, aby z času na čas uznal vašu snahu vytvoriť vám domov. Povedzte mu, že potrebujete počuť, že vidí čo robíte pre vašich potomkov a že si vás váži. Vzťah aj vďaka takýmto malým gestám bude rásť a každý v ňom dostane presne to, čo potrebuje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. september 2024 22:46