Takto si u partnera vybudujete rešpekt.dreamstime
StoryEditor

Zabránite vzniku problémov, nezhôd a konfliktov: Takto si u partnera vybudujete rešpekt

07.05.2024, 09:00
Vzťahy

Túžite po zdravom, naplnenom a šťastnom vzťahu? Ak máte pocit, že sa partner nepozerá na vaše potreby, často sa mu prispôsobujete alebo si vás neváži, pravdepodobne vám vo vzťahu chýba rešpekt. Pozrite sa, ako ho môžete vybudovať vďaka zmenám v správaní.

Tak ako komunikácia a dôvera, tak aj rešpekt je vo vzťahu veľmi dôležitý. Vďaka nemu totiž môžete dosiahnuť rovnováhu, kvôli ktorej sú obaja partneri šťastní a spokojní. Ak sa však vo vašom vzťahu nenachádza, môžete sa cítiť menejcenne. Aby ste s partnerom vytvorili prostredie, v ktorom vládne pokoj, láska a úcta, mali by ste si dať viac záležať na budovaní vzájomného rešpektu. Dosiahnuť ho môžete vďaka zmenám v správaní. 

Nebuďte ticho

Prekáža vám vo vzťahu či na partnerovi mnoho vecí, no nikdy to nepoviete nahlas? Ak túžite po rešpekte, musíte sa naučiť hovoriť o svojich pocitoch. Či už vám vadí partnerove sebecké správanie, slová, ktoré pri hádke vyslovil alebo nedostatok spoločne stráveného času. Snažte sa povedať na rovinu, čo vás trápi, čo sa vám nepáči a predovšetkým buďte samy sebou. 

Nebojte sa povedať názor

Ak sa naučíte hovoriť partnerovi o svojich emóciách, nemali by ste sa báť ani vyslovovania svojich názorov, za ktorými si musíte vždy stáť. Samozrejme, v konečnom dôsledku bude potrebné urobiť kompromis, no dôležité je, aby ste sa cítili rovnocenne. Tým, že za každým nebudete meniť svoj názor kvôli partnerovmu, si postupne vybudujete rešpekt. 

Viete si vystačiť aj samy

Nech to znie akokoľvek zvláštne, no celý váš život nemôže závisieť len od vášho partnera. Veď predsa, aj vy ste schopné zarobiť peniaze, opraviť nefunkčnú poličku alebo zabiť klinec do steny. Aby ste si vybudovali u partnera rešpekt, dokážte mu, že si aj bez neho viete poradiť alebo sa dokonca oňho postarať v akejkoľvek chvíli.  

Žiadne prispôsobovanie sa

Máte pocit, že sa musíte partnerov neustále prispôsobovať? On vyberá film, ktorý budete pozerať, rozhodujete o tom, čo budete v reštaurácii jesť, rozhoduje o výchove detí alebo vám dokáže naplánovať celý víkend? V takomto prípade sa budete musieť zaprieť a prestať sa prispôsobovať. Aj keď budú názory a nápady jedného z vás dominantnejšie, musíte v tom nájsť rovnováhu, aby ste boli obaja spokojní. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 19:02