dreamstime
StoryEditor

Uznávaná psychologička objasnila večnú otázku: Kedy môže pauza vášmu vzťahu prospieť?

07.02.2024, 07:00
Vzťahy

My vstávame v noci k deťom, prebaľujeme, zrážame teplotu, keď sú choré, varíme, perieme, vybavujeme škôlku... A od neho chceme len to, aby bol doma a rád. Ako je možné, že aj z toho mála potrebuje prestávku? A je vôbec v manželstve niečo také možné?

Odborníčka radí:

Odchod nič nerieši, len problém odsúva. Už len pochopiť ho, nám dáva zabrať. Veď sa sťažuje na to, čo sám vytvoril. Môže rodina v mužovi naozaj vyvolávať pocity, že sa dusí, alebo je to podľa psychologičky PhDr. Evy Krkoškovej len prejav jeho nezodpovednosti?

V podstate jedno aj druhé. Pocit dusenia sa v manželstve je vlastne prejavom frustrácie, keď človek nevie nájsť cestu ďalej a má pocit bezmocnosti, pretože narazil na prekážku, s ktorou si nevie poradiť. V tomto prípade je ňou konflikt medzi nereálnymi predstavami o manželstve a rodinnom fungovaní na jednej strane a realitou na opačnej.

Živnou pôdou však pre takéto očakávania je práve osobnostná nezrelosť aj so svojimi sprievodcami – egoizmom a nezodpovednosťou. Odchod od rodiny je v tejto situácii len ďalším krokom v tomto duchu. Nič totiž nerieši, len pred problémom, ktorý si, naopak, vyžaduje sadnúť si a zanalyzovať, čo sa deje, uniká. Cestu z problému totiž musia hľadať partneri spolu, väčšinou majú totiž na nedorozumeniach svoj podiel obaja, aj keď často neuvedomene.

Ak sa vďaka tomu podarí spracovať frustráciu jedného z nich a zároveň otvoriť sa realite rodinného života, môže celá táto situácia páru dokonca prospieť a nasmerovať ich na naozaj spoločnú cestu. Ak sa však nič z toho neudeje, návrat k rodine by znamenal len návrat do starých koľají nespokojnosti a potreby opäť utekať. Problémy sa totiž nevyriešia samy.

Kedy môže pauza prospieť?

  1. Ak dáme partnerovi jasne najavo, že chcem dať nášmu vzťahu šancu zmeniť ho k lepšiemu, a nie ho definitívne ukončiť.
  2. Ak sa pre ňu rozhodneme v situácii, ktorú emočne nezvládame, a čas odlúčenia pomôže spracovať pretlak a vyčistiť vzduch.
  3. Ak budeme mať na pamäti, že sebareflexia vo vzťahu znamená neobviňovať len toho druhého, ale vidieť aj svoje vlastné pochybenia.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. máj 2024 05:24