Ľudia majú na rozdiel od zvierat nielen sex, ale aj erotický život.dreamstime
StoryEditor

Keď je manželstvo BEZ SEXU: Zostať alebo utiecť? Možno vám toto pomôže

19.12.2023, 10:36
Vzťahy

Toto je článok pre tie z vás, ktoré v takom vzťahu žijete, ale nie ste spokojné. Možno vám pomôžeme.

Čo radíte ľuďom, ktorí sa trápia s týmto problémom – prelomiť mlčanie, rozprávať sa spolu viac, navštíviť vás? Ak áno, ako rýchlo?

Radím prestať sa vyhýbať odpovedi na to, prečo nám/mi to nefunguje, čo so mnou nie je v poriadku. Sexualita pre niektorých ľudí nie je témou, pre ktorú by žili, avšak väčšina ľudí má potrebu zažívať s partnerom/ partnerkou blízky intenzívny telesný kontakt, ktorý nás stimuluje, upevňuje puto medzi nami.

Ak mlčanie nedokážete doma prelomiť, ak ani rozhovor s partnerom neviedol k posunu, ak si chcete ujasniť to, čo doma nefunguje a prečo, prípadne tomu porozumieť – rozhovor s odborníkom na vzťahy vie byť rýchlym spôsobom, ako sa vo svojom svete zorientovať. Navyše vie odborník v prípade potreby zmapovať rodinné traumy u každého z partnerov a ich vplyv na aktuálny vzťah, v ktorom žijete.

Aké sú šance na to, že sa sexuálny život v manželstve po dlhšej pauze opäť naštartuje?

Pokiaľ sú partneri zaseknutí vo vzťahu a trápi ich kríza, otupenosť, častejšie prežívajú sklamanie. Kritika a upozorňovania sú častejšie než ocenenie a blízkosť, spontánnosť v každodennom fungovaní sa vytratila, sexualita je zákonite zamrznutá. Naše telá akoby zamrzli v ľade nevypovedaného, nevypočutého, nepochopeného. Nesúlad pri výchove detí, neujasnené hodnotové ukotvenie, história nevery – to všetko nás dokáže úplne zmraziť a znechutiť.

Človek uviaznutý vo vzťahu bez sexu asi vidí dve východiská: rozvod alebo nevera. Vy ste ju nazvali zaujímavo – náhradné uspokojovanie vlastných potrieb. Je časté aj to tretie, teda nájsť si zas k sebe cestu?

Ak nám na partnerovi záleží, ak nechceme len tak zahodiť vzťah, vždy stojí za to skúsiť partnera poprosiť o hľadanie cesty. Keď dvaja hľadajú pochopenie histórie svojho vzťahu, vo väčšine prípadov sa spolu s obnovenou komunikáciou, odpustením a pochopením počas terapie obnoví aj sexuálny život. Najmä pokiaľ došlo vo vzťahu k nevere, odporúča sa, aby toto emocionálne zranenie bolo pochopené a terapeuticky spracované, inak hrozí, že sa problémy vrátia.

Naštartuje sa niekedy sex aj bez konzultácií, len tak nejako sám od seba?

Niekedy sa to stáva, najmä ak pár zmení prostredie, prípadne býva spúšťačom niekedy aj nevera, ktorú sa jeden z partnerov snaží akoby prekryť záujmom aj o osobu, s ktorou žije. Niekedy odcudzenie súvisí s nakopením zdravotných problémov v rodine, ťažkou životnou situáciou, prípadne inými okolnosťami, ktoré keď pominú, partneri k sebe oveľa ľahšie nachádzajú cestu. Pomôcť môže aj trávenie voľného času s partnerom aj inde než len doma, častejšie ocenenie toho, čo partner pre nás robí, viac spoločného času, prípadne väčšia starostlivosť o vlastnú kondíciu a vzhľad.

Ako dlho čakať, kým by sme mali vyhľadať pomoc odborníka?

Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ problémy pretrvávajú viac ako šesť mesiacov, je odporúčané vyhľadať odbornú pomoc, aby ste tak zabránili nevedomému zhoršeniu problémov, keďže ľudia často nerozumejú vlastným emocionálnym zraneniam a bolesť, ktorú v sebe nosíme, nedokážeme väčšinou bez vonkajšej podpory vnímavého druhého prekonať. Navyše často opakujeme tie isté nefungujúce snahy, ktoré – hoci často s dobrým úmyslom – len prehlbujú problém. Napriek hanbe je preto dobré obrátiť sa na skúseného odborníka, ktorí vás na ceste obnovenia vzťahu bude sprevádzať.

Čo hovoria o manželstvách a sexe čísla

  • Špeciálna štúdia na Slovensku nie je. V tých zahraničných sa uvádza, že bez sexu spolunažíva okolo 15 percent párov.
  • V polovici prípadov sa dá nájsť zdravotný dôvod.
  • V 75 percentách je jeden z partnerov nespokojný s tým, ako jeho intimita vyzerá. 
  • Zhruba 50 percent vzťahov, ktorých sexuálny styk sa dá rátať prstami na jednej ruke, priznáva, že libido v istých štádiách vzťahu chýbalo obom z nich. 
  • Len v jednom z piatich manželstiev bez sexu sú partneri starší ako 50 rokov. 
  • Tretina takýchto vzťahov sa skončí rozvodom. 
  • Až 61 percent terapeutov zaregistrovalo, že tento problém sa v posledných rokoch zvyšuje.
  • Okolo 80 percent z ľudí vo vzťahoch bez sexu hovorí, že im chýba aj citová blízkosť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 17:05