Sestry na seba veľakrát žiarlia oveľa viac.dreamstime
StoryEditor

Súrodenecká žiarlivosť: Rodičia v nej hrajú hlavnú rolu

07.12.2023, 09:00
Vzťahy

Žiarlivosť ľudí sprevádza celým životom. Niekto ju dokáže mať celkom slušne pod kontrolou, iný naopak vidí dôvody na žiarlenie aj tam, kde nie sú. Je to tak nie len medzi partnermi, ale aj medzi súrodencami. A hoci sú práve oni mnohokrát nerozlučnými parťákmi, žiarlivosť medzi nimi nie je nič výnimočné. Čo sú najčastejšie príčiny?

Sesterská žiarlivosť môže prameniť už z detstva. A dôvodom sú často aj rodičia.

Všetkých rovnako?

Aj vám v detstve rodičia hovorili, že vás ľúbia rovnako ako vašich súrodencov? S najväčšou pravdepodobnosťou tomu tak aj bolo. No častokrát deti aj lásku a pozornosť vnímajú veľmi citlivo a hlavne subjektívne. Sú na seba citlivé a nie je nič nezvyčajné, že často cítia krivdu či nespravodlivosť. Zo svojho pohľadu vnímajú, že rodičia dávajú viac lásky súrodencom, hoci z objektívneho hľadiska to nie je ničím podložené a skutočne ide len o ich pocity. Hlavne to je dôvod, prečo začínajú súrodenci na seba žiarliť. Ak navyše niektoré situácie nevedia spracovať, nesú si tento pohľad až do dospelosti. A aj napriek láske, ktorú k svojmu súrodencovi cítia, nevedia sa ubrániť žiarlivosti. Pravdou však je, že aj keď často neúmyselne, ale predsa, majú na niektoré z detí rodičia, povedzme, iný meter. Najčastejšie tieto rozdiely vnímajú starší súrodenci voči tým mladším.

Pod šťastnou hviezdou

Ďalším dôvodom na žiarlivosť bývajú aj úspechy vašich súrodencov. Tie im samozrejme doprajete, no v kútiku duše rozmýšľate, prečo aj vám nebol do vienka nadelený talent, ako má váš brat či sestra. Prečo je ona ten typ, ktorý na seba priťahuje pozornosť a vy ste stále len v jej či jeho tieni. Sestra, alebo brat má skvelú prácu, no vy si veľmi vyberať nemôžete. Pokiaľ máte dosť sebareflexie, zrejme viete objektívne vyhodnotiť aj to, či ste vynaložili rovnako veľa úsilia ako oni. Či ste boli rovnako ambiciózna a cieľavedomá ako oni, alebo ste mali celkom iné priority. Aj tu platí, že sa z ich úspechov tešíte, no zároveň z času na čas zaúraduje aj žiarlivosť či závisť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 10:01