Ostrihať si vlasy má pre ženy niekedy rituálny charakter.dreamstime
StoryEditor

Nový účes, nový muž? Toto sú dôvody, prečo sa ženy po rozchode rozhodnú pre zmenu účesu

05.08.2023, 14:00
Vzťahy

Ak žena zrazu príde s radikálnou zmenou účesu, väčšina ľudí z jej okolia sa neubráni otázke, či sa v jej živote stalo niečo zásadné. Patrí to k akejsi obligátnej otázke, ktorá má síce nádych humoru a zveličovania, no zároveň aj menší otáznik, či náhodou predsa len za touto premenou nebude niečo viac, než len túžba po zmene imidžu.

Vlasy sú odjakživa považované za korunu krásy a symbol ženskosti. No to, že si ich ženy práve pri veľkých životných míľnikoch strihajú, má pre ne priam rituálny význam.

Zmena je život

Niektorí psychológovia tvrdia, že práve vlasy sú pre nás akýmsi poznávacím znamením. Sú výrazným prvkom a pomerne veľkou dominantou vzhľadu. Nie je preto žiadnym prekvapením, že v prípade, ak zatúžite po zmene, je práve účes tým, na ktorý sa zameriate ako na prvý. Ak sa po rozchode ženy cítia ukrivdené, zranené, alebo zraniteľné, účes im aspoň touto formou pomôže k zmene vlastnej identity.

Nový začiatok

Strihanie vlasov môže mať dokonca rituálny podtón, kedy sa takto symbolicky zbavíte negatívnych myšlienok a toho, čo sa vám prihodilo a máte možnosť ako „iný človek“ vstúpiť do novej životnej etapy. V ostrihaných vlasoch tak necháte všetku negativitu a vás už viac nebude nič ťažiť. Kiež by to bolo také jednoduché. Niekedy so svojim životom neviete urobiť nič viac, nie je jednoduché vydať sa na neznámu cestu. Ostrihať si vlasy môže byť práve preto tým krokom, kedy samú seba presvedčíte, že ste schopná nejakej zmeny.

Kvôli partnerovi

Ženy, ktoré sa po rozchode rozhodli pre zmenu strihu, uvádzajú ako dôvod aj to, že dlhé vlasy nosili najmä kvôli partnerovi, ktorému sa to páčilo. Zrazu tak majú priestor experimentovať a nebrať ohľad na nikoho a na nič.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. júl 2024 16:49