Otvorený vzťah vám môže, ale aj nemusí vyhovovať.pexel
StoryEditor

Hľadáte vážny vzťah? Vyvarujte sa chýb, kvôli ktorým sa zakaždým ocitnete v náručí niekoho nesprávneho

27.01.2023, 15:00
Vzťahy

Ak hľadáte vážny vzťah a chcete sa vyhnúť randeniu či spoznávaniu nových partnerov, ktorí z dlhodobého hľadiska nemajú ani potenciál, ani chuť sa viazať, je na čase vyvarovať sa istých chýb. Otvorené, nezáväzné vzťahy sú trendom posledných rokov. V niektorých etapách vášho života vám dokonca môžu vyhovovať. No čo ak sa rozhodnete, že už bolo takýchto vzťahov dosť a je na čase začať si niečo vážnejšie?

Otvorený vzťah sa často na prvý pohľad vôbec nelíši od tých klasických. Iba im chýba taký malý detail: aby obaja zúčastnení potvrdili, že sú vo vzťahu.

Dokonalý vzťah

Ak ste niekedy v takomto voľnom vzťahu boli, alebo máte priateľov, ktorí majú otvorený vzťah, tak určite potvrdíte, že na prvý pohľad sú mnohokrát absolútne dokonalé. Veľakrát spolu partneri trávia viac času ako tí, ktorí oficiálne vo vzťahu sú. Vyberú sa na spoločnú dovolenku, nákupy, sú si navzájom oporou. Ale samozrejme, môže to vyzerať aj inak. Sú totiž aj také otvorené vzťahy v ktorých ide obom stranám len o jedno. O sex. Ak však platí, že obe strany sú v takomto vzťahu spokojné a nič viac od vzťahu neočakávajú, je všetko v poriadku. Problém nastáva, ak to jeden z dvojice cíti zrazu inak.

Dohoda

Aby ste predišli zbytočným sklamaniam a tiež tomu, že roky strávite v náručí niekoho, kto to s vami vôbec nemyslí vážne, je fajn si vopred niektoré veci odkomunikovať.  A to, čo vám ten druhý povie, nemôžete brať na ľahkú váhu. Ak sa vyjadrí, že vážny vzťah nehľadá, nechce sa viazať a neplánuje to zmeniť, tak to rešpektujte. A neklamte samých seba, že sa niečo zmení. Že dokonca vy niečo zmeníte a on prehodnotí svoj názor. Áno, možné to síce je, no takýchto scenárov je naozaj žalostne málo. Nestrácajte svoj drahocenný čas a dajte radšej šancu niekomu, kto o vás stojí. Je totiž rozdiel, či pred takýmto vzťahom otvoríte dvere keď máte dvadsať a je rozdiel, keď v ňom budete uväznená v tridsiatke.

Zmena nastavenia

Vôbec nie je ojedinelá ani situácia, že kým v jednom momente s otvoreným vzťahom súhlasíte, po čase vám tento model prestane vyhovovať. Pokojne sa môže stať, že sa bezhlavo zamilujete, no môže to byť len jednostranné. Vyložte aj v tomto prípade karty na stôl. Hovorte otvorene, no zároveň počúvajte, čo hovorí aj ten druhý. Ak je k vám úprimný a hoci s ťažkým srdcom, no prizná, že u neho hlbšie city neprepukli, je na čase vycúvať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:01