Incelovia sa zväčšia stretávajú v online priestore.dreamstime
StoryEditor

Komunita incelov: Hrozba len pre ženy, alebo celú spoločnosť?

09.01.2023, 15:00
Vzťahy

Počuli ste už o inceloch? Za názvom incel sa skrýva skratka – involuntary celibate, nedobrovoľne v celibáte. A kto sa v tejto nie veľmi známej skupine ocitá? Sú to zatrpknutí muži, ktorí nenávidia ženy a vzájomne sa v tejto nenávisti podporujú. Komunitu budujú skôr v online priestore a ich nenávisť k ženám je taká silná, že sa častokrát nebránia ani ich popravám.

Je známych niekoľko káuz, kedy sa muži, patriaci k incelom rozhodli vraždiť ženy a to z pomsty k tomuto pokoleniu. To, čo incelov spája hneď po nenávisti k ženám najviac, je ich neschopnosť s nimi nadviazať akýkoľvek vzťah.

Kto stojí za skratkou incel?

Paradoxne, za skratkou incel stojí Kanaďanka, ktorá je známa ako Alana. V polovici 90. rokov založila webové stránky s úmyslom pomôcť. Mala to byť akási novodobá zoznamka, priestor, v ktorom mohli osamelí ľudia nájsť lásku či partnera. No z miesta, ktoré malo byť pozitívne sa postupne všetko dobro vytratilo. Rovnako, ako nežnejšie pohlavie. Zostali tam len zatrpknutí muži, ktorých rétorika bola agresívna a orientovaná proti ženám. Aj samotná Alana priznala sklamanie, že jej prvotná dobrá myšlienka nabrala takýto spád.

Pocit menejcennosti

Incelovia často zažívajú pocit menej cennosti. Práve ten je dôvodom ich frustrácie. Hoci by možno radi nadviazali vzťah, najmä ten sexuálny, nedarí sa im. Ich hnev je tak nasmerovaný nielen k ženám, ale aj k mužom, ktorí stále partnerky a teda aj sexuálny život majú.

Teroristi?

Komunita incelov a aj ich ideológia bola v roku 2018 zo strany americkej štátnej správy a tiež zo strany odborníkov na extrémizmus označovaná ako teroristická. A nie náhodou. Tejto subkultúre bolo totiž pripisovaných niekoľko masových vrážd a útokov, najmä za veľkou mlákou.

Eliot Rodger

Jedným z najznámejších vrahov, ktorý sa k tejto komunite prihlásil bol americký občan Eliot Rodger. Ten pred svojím vyčíňaním a samovraždou nahral manifest, v ktorom sa vyznal k svojej sexuálnej frustrácii a nenávisti k ženám. Jeho vinou zomrelo 6 ľudí a niekoľko ďalších bolo ťažko zranených. Žiaľ, tento prípad nebol zďaleka prvý ani posledný.

Sex podľa pravidiel

Primárnou témou v kruhoch incelov je samotný sex. Okolo neho sa diskusie v tejto komunite točia viac, ako je vôbec zdravé. Podľa incelov ženy stoja za absurdnými a nespravodlivými pravidlami, podľa ktorých niektorí muži sex mať môžu a iní nie. Podľa incelov chcú ženy len atraktívnych a zabezpečených partnerov. Sú povrchné, promiskuitné a nespravodlivé. Navzájom sa v tejto negativite a agresii voči ženám podporujú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:39