Konverzácia s náhodným okoloidúcim môže byť pre vás prínosom.dreamstime
StoryEditor

Pustite sa do reči s cudzími ľuďmi. Nielenže budete spokojnejší, ale aj psychicky vyrovnanejší

23.11.2022, 10:00
Vzťahy

Nie vždy ticho lieči, ba dokonca mlčanie nemusí byť vždy zlatom. Podľa odborníkov je komunikácia veľmi dôležitá pre psychickú pohodu a tiež zdravie. A prínosná je nielen komunikácia s vašimi najbližšími. Oveľa prospešnejšia je v niektorých prípadoch konverzácia s úplne cudzími ľuďmi.

Ak teda túžite po dobrej nálade, pokojne oslovte aj náhodných okoloidúcich. Podľa prieskumov budete šťastnejší a tiež spokojnejší.

Komunikáciou k spokojnému životu

Americký vedecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences, zverejnil zaujímavú štúdiu, ktorú vykonal na viac ako päťdesiatich tisícoch ľudí. Samozrejme, že nešlo len o Američanov. Štúdie sa zúčastnili muži aj ženy z rôznych krajín sveta. Práve tí o sebe okrem iného prezradili aj to, či a ako často sa dajú do reči s úplne cudzími ľuďmi. Sociálny život je pre jedinca veľmi dôležitý a to dokazuje aj spomínaná štúdia. Zároveň potvrdila fakt, že tí z dobrovoľníkov, ktorí nemali problém sa baviť aj o vážnejších témach s cudzími ľuďmi, sú omnoho spokojnejší, no majú tiež pohodovejší a kvalitnejší život.

Komunikácia s cudzími ľuďmi

Trpíte pocitom osamelosti? Potom práve rozhovory s cudzími ľuďmi vám dajú potrebný nadhľad a pohľad z inej perspektívy. Takúto sociálnu podporu ocenia najmä starší ľudia, alebo tí, ktorí nemajú veľa príležitosti socializovať sa. Rozhovory, ktoré prebehnú medzi náhodnými ľuďmi vás obohatia o iné názory, postoje ba dokonca aj o informácie, ku ktorým by ste sa možno v okruhu svojich známych či priateľov len ťažko dostali. A pozrite sa na to aj z inej strany. Čo ak milou otázkou potešíte človeka, ktorého náhodne stretnete pri čakaní v potravinách, na zastávke či v MHD? S najväčšou pravdepodobnosťou hneď vycítite, či je konkrétny človek naklonený odpovedať vám na zvedavé otázky či sa len tak obligátne rozprávať o počasí. Nielenže si navzájom spríjemnite deň, ale vám aj rýchlejšie ubehne čas, ktorý by ste inak strávili mlčaním, alebo pozeraním do telefónu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:18